Andreas Ivarsson är verksam vid Akademin för hälsa- och välfärd på Högskolan i Halmstad. Foto: SVT

Stress orsakar idrottsskador

Uppdaterad
Publicerad

I en färsk avhandling från Högskolan i Halmstad konstateras att idrottare som upplever mycket stress utsätts för större risk att skada sig. Genom psykologisk träning, till exempel mindfulness, kan skador undvikas.

– Idrottare som upplever mycket stress i vardagen utsätts för en större skaderisk, säger Andreas Ivarsson, som doktorerar i psykologi vid Högskolan i Halmstad på fredagen.

Psykologisk träning

Andreas Ivarsson och hans forskarkollegor har undersökt om Mindfulness och acceptance-träning kan minska risken för idrottsskador. Och resultatet är positivt. De som har fått psykologisk träning har färre skador. Han hoppas att hans forskningsresultat leder till att fler idrottare systematiskt börjar arbeta med stresshantering och på så sätt undviker skador.

Idrottsskador

– Skador inom idrotten är ett stort problem och det är viktigt att skaffa sig kunskap för att kunna förebygga dem, säger han.

Mindfulness

Mindfulness är en meditativ stresshanteringsmetod där man bygger upp förmågan att vara närvarande i nuet och släppa allla möjliga bekymmer och orsaker till stress. Acceptance-träning är en närbesläktad metod, som handlar om att acceptera de tankar man har men att man själv kan välja vilka man reagerar på.

Källa: Högskolan i Halmstad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsskador

Mer i ämnet