Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Isaksson (SD) tycker att pengarna som går till att bekosta fritidskorten ska omfördelas medan Ronny Löfquist (S) anser att de ska fortsätta betalas av kommunen som det gjort den senaste mandatperioden. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Striden om gratis kollektivtrafik för unga i Hylte – så tycker partierna

Publicerad

I Hylte kommun får unga mellan sju och 19 år ett fritidskort för att kunna åka avgiftsfritt i kollektivtrafiken dygnet runt. Något som Sverigedemokraterna och Centerpartiet nu vill slopa – för att lägga pengarna på andra saker.

– Det är pengar som skulle kunna användas inom omsorgen och skolan i stället, där behovet är stort, säger Stina Isaksson (SD).

S med samarbetspartierna i Framtid Hylte är beredda att strida för att behålla kortet. Enligt Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, läggs drygt två miljoner kronor av skattepengarna på de så kallade fritidskorten för unga varje år.

Valet 2022 Halland

– Det är det bästa vi har infört och fått mest ryggdunkningar för, säger han.

Sedan april 2022 bekostas även fritidskort för personer över 75 år som är skrivna i kommunen.

I klippet hör du hur de olika partierna resonerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet