Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kårordförande Johanna Sjögren Eliasson om bostadssituationen för internationella studenter i Halmstad. Foto: Jennifer Sandberg/SVT

Studentkåren om boende i Halmstad: ”Särskilt svårt i höst”

Publicerad

Avsaknad av svenskt personnummer gör att hyresvärdar nekar internationella studenter att hyra eftersom de inte kan göra en kreditupplysning på dem.

Under hösten har möjligheterna att hitta boende för internationella studenter i Halmstad varit särskilt svår.

Till skillnad från Högskolan har studentkåren fri möjlighet att hyra ut bostäder, och fram tills i somras hyrde därför studentkårens eget bostadsbolag HSK Fastigheter ut boenden i studentkorridorer till ca 200 studenter.

– Det var inte lönsamt för företaget att fortsätta hyra de lägenheterna, och då är det ju kårens medlemmar som betalar företagets förluster. Vi kan ju inte heller ta ut hutlösa hyror eftersom våra ägare studentkåren ändå har studenternas bästa intresse, säger Timme Hansson VD för HSK.

Inte krav på personnummer

De lägenheter som kåren själva hyrde ut hade inte samma krav på svenskt personnummer eller köpoäng, och var därför tillgängliga för internationella studenter att söka.

I klippet hör du kårordförande Johanna Sjögren Eliasson om hur de förmedlar information om boenden för studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.