Lars Hamrén var chef på grova brottsroteln vid Hallandspolisen när mordet på Marcus Norén begicks. Foto: SVT och privat

Styckmordet i Halmstad lämnade frågetecken

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu 15 år sedan 22-årige Marcus Norén styckmördades i en lägenhet i Halmstad. Exakt vad det gick till och vad som hände i lägenheten blev aldrig helt utrett och rättsprocessen mot de två misstänkta gärningsmännen har i efterhand kritiserats av bland annat Marcus familj.

Den 30 december 2002 hittade två barn ett huvud fastfruset i isen på Nissan. Huvudet tillhörde 22-årige Marcus Norén.

Det visades sig att han hade blivit dödad och styckad i en lägenhet i centrala Halmstad ett par dagar tidigare.

– För oss var det väldigt spektakulärt, vi hade aldrig varit med om något sådant. Mord hade vi varit med om förut, men det här var ju en styckning. Det händer inte så många styckmord på en tioårsperiod, säger Lars Hamrén, dåvarande chef på grova brottsroteln i Halland.

Anser att fallet klarades upp

Två män, båda missbrukare, kunde tidigt kopplas till fallet, en 46-åring och en 28-åring. 

46-åringen erkände att han dödat och styckat Marcus men lämnade vaga uppgifter om hur det hade gått till. Och många tvivlade på 46-åringens uppgifter, och menade att det istället var mer troligt att det var 28-åringen som hade ihjäl Marcus.

LÄS MER: Marcus Noréns pappa: ”Som en kronisk sjukdom.”

28-åringen och Marcus var nämligen själva i lägenheten ett par timmar innan 46-åringen kom hem. Och det finns vittnesuppgifter om skrik och dunsar från lägenheten innan 46-åringen kom hem.

– Jag anser att det har klarats upp. Det har ju gått hela vägen, i alla instanser. För vårt vidkommande är det uppklarat, säger Lars Hamrén.

Ville ha en bredare gärningsbeskrivning

Men familjen Norén är av en annan åsikt.

– Vi i familjen anser att man hade fel infallsvinkel i åtalet. Man skulle haft en bredare gärningsbeskrivning så att tingsrätten hade kunnat avgöra vem som hade gjort vad, säger Lennart Norén, Marcus Noréns pappa.

Åklagaren Ingela Sörgård som ledde utredningen av mordet på Marcus Norén har avböjt att medverka i en intervju.

SE MER: Styckmordet i Halmstad – en kortdokumentär om mordet på Marcus Norén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.