Se bollen försvinna ut från planen – då genomför laget sitt geniala trick. Foto: HK Varberg

Supervarianten som roar hela Handbollssverige

Publicerad

En målvakt som låtsas dricka vatten och gömmer sig bakom tränaren. Ett bolltapp som var meningen. Och så förvirringen som uppstår i motståndarlaget när planen går i lås. Genialiteten i den variant som handbollsklubben Varberg använde sig av i helgens match mot IF Hallby hyllas nu runt om i hela Sverige.

Varianten kallas ”Flaskan” – du har väl inte missat den i klippet ovan? – och ska enligt HK Varbergs tränare Hans Karlsson ha fått liv under 80-talet av den gamle halländske storspelaren Göran Bengtsson.

– Men jag vet inte vem som egentligen är upphovsmakare. Det är många som vill ta åt sig äran, säger Hans Karlsson.

När nu en ny generation handbollsspelare i allsvenska HK Varberg plockat upp varianten så fastnade den också på film. Klippet har fått en rejäl spridning på nätet både genom Sportbladet och Handbollskanalen och enligt Hans Karlsson har det på tisdagsmorgonen totalt sett visats över 250.000 gånger.

– Det är fantastiskt roligt och det visar att vi kan hitta på grejer i Varberg också. Här är ett jäkla drag kring handbollen för tillfället. Massa ungdomar skriver på nätet att ”det här ska vi testa nu i nästa match”, säger Hans Karlsson.

”Kanske bara görs en gång”

Att HK Varberg förlorade matchen mot Hallby betyder att de med största sannolikhet missar årets målsättning, att nå kvalet till Handbollsligan.

– Som tränare hade man hellre tagit poängen i den matchen men samtidigt är det kul att sådana här varianter kan funka i en allsvensk match, säger Hans Karlsson som vill att laget ska avsluta säsongen snyggt för att sedan börjat jobba mot nästa.

Om ”Flaskan” hänger med i den satsningen är högst oklart.

– Men en sådan här variant kanske man bara gör en gång. Det var killarnas påfund och jag hade ingenting med det här att göra, säger Hans Karlsson.

Så görs handbollsvarianten ”Flaskan”

Visa

Under pågående anfall smyger målvakten upp till avbytarbänken och låtsas dricka vatten.

Anfallande lag låtsas sedan kasta bort bollen men kastet är medvetet riktat mot avbytarbänken.

– Det är svårt att inte gå på den för det är en naturlig reaktion att springa på kontring, förklarar HK Varbergs tränare Hans Karlsson.

När försvarande lag alltså tror på en snabb omställning och jagar den till synes förlupna bollen smyger den vattendrickande målvakten fram bakom sin tränare och tar bollen.

Samtidigt har ett par spelare i det anfallande laget stannat kvar vid den streckade frikastlinjen och efter en lång snabb passning av målvakten är målchansen ett faktum.

I klippet ovan praktiseras detta av HK Varberg i den allsvenska matchen mot IF Hallby. Missa inte det!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer