Surfarna kryper genom ett taggtrådstängsel för att nå de bästa vågorna, trots att det är olagligt. Foto: SVT

Surfarna bryter mot lagen för bästa vågorna

Uppdaterad
Publicerad

Ett av västkustens farligaste surfställen ligger på förbjuden plats. Surfarna kryper nämligen under ett taggtrådsstängsel för att nå de bästa vågorna, trots att det är olagligt. 

På västkusten vid Ringenäs utanför Halmstad kommer bil efter bil med surfare. De passar på när höstvindarna skapar tillräckligt stora vågor. Det behövs också en strand där vågorna bryter i rätt vinkel.

Ett sådant ställe finns bakom ett taggtrådsstängsel tapetserat med skyltar om militärt skyddsobjekt. Ingen av dem tvekar utan försvinner in under stängslet och iväg längs stranden på andra sidan. Bredvid står ett elskåp med en stor röd lampa. Börjar den blinka betyder det att militären ska skjuta skarpt ut mot vattnet.  

– Jag tänker inte så mycket på det om jag ska vara ärlig. Det är ganska lugnt, säger en av surfarna på väg in på området. 

Har det inte hänt att militären kört iväg er om de har skjutövning? 

– Nej, det har faktisk inte hänt. De har inte sett oss kanske, säger surfaren. 

Lagbrott 

Skjutfältschefen, kapten Johan Wallefors, kände inte till att surfarna kryper under stängslet. 

– Gör man det väljer man att begå ett lagbrott. Vi har stöd av skyddslagen här som det står på skylten. Bryter man mot det kan man bli lagförd, säger Johan Wallefors. 

Många överträdelser 

Militären upplever att fler och fler människor går in på deras förbjudna områden. I Halland finns tre stora skjutfält. Nyårsåsen, Ringenäs och Märstocka skjutfält. Försvarsmakten berättar att det sker överträdelser varje vecka på dessa områden, överträdelser som kan innebära livsfara.  

– Vi sysslar med farlig verksamhet. Att det är farligt när vi skjuter förstår de flesta men vi kör även med tunga fordon under minimal sikt, vi kan skjuta med laser eller så spränger vi. Vi hade en incident på Nyårsåsens skjutfält då det var mer tur än skicklighet att det inte blev på riktigt, säger Johan Wallefors. 

Projektiler ut i havet 

På Ringenäs skjuter försvarsmakten skarpt cirka 100 dagar per år. Vissa projektiler går så långt som 12,5 kilometer ut i vattnet. Finkalibrig eld räcker 3.000 till 7.000 meter ut i havet.  

Ibland åker fritidsbåtar in på området utan att se varningarna. Oftast svarar de på anrop och kör snabbt ut igen. Den kommersiella frakttrafiken får förkörsrätt men de befinner sig alltid så långt ut att det oftast inte är några problem.

Surfarna har som sagt en stor röd lampa som kan börja blinka och det kanske behövs för de verkar återvända. 

– Vi är här varje höst i alla fall. Då är det bra, säger surfaren innan han försvinner in bakom stängslet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.