Foto: SVT

Svårstädad plastkonfetti förstör miljön

Uppdaterad
Publicerad

I Norre katts park syns spår från fredagens studentfirande. Glittrig plastkonfetti pryder gräsmattorna i parken, men både fåglar och ekosystemet kan ta stor skada av plasten i konfettin.

Kommunen jobbar på för fullt för att städa upp efter de studentfiranden som ägde rum på flera platser i Halmstad förra veckan. Men det är bekymmersamt att få upp resterna av all den plastkonfetti som studenterna spridit ut i sitt firande.

– Konfettin som ligger i gräset och på grusgångar kan våra sopmaskiner inte komma åt. Man kan liksom inte dammsuga en gräsmatta. Det är mycket finlir och tar väldigt lång tid att få upp det, säger Ulf Holm, tillförordnad enhetschef för offentlig miljö.

När plast bryts ned så blir den till mikroplaster som kan skada både landlevande djur och fiskar.

Det är flera kommuner runtom i landet som avråder sina invånare från att använda plastkonfetti, skulle ni vilja uppmana Halmstadborna till det?

– Jag kan absolut ställa mig bakom en sådan plan. Det finns ju alternativ, som papperskonfetti, säger Ulf Holm.

Se i klippet hur Norre Katts park såg ut, dagar efter studentfirandet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.