Åklagaren berättar: Därför är Sverige attraktivt för stöldligorna. Foto: Anna Palmgren/SVT

Svårt att fälla stöldligorna – åklagare vill se straffskärpning

Publicerad

Det är för svårt att få de utländska stöldligorna dömda till några längre straff. Det menar åklagare Henrik Möller som vill se en straffskärpning för den här typen av brott.

– Sverige blir attraktivt för den här typen av brottslighet, säger han.

I klippet berättar Henrik Möller om varför det är svårt att få stopp på stöldligorna genom dagens straff och beviskrav.

Beviskraven är högt ställda för att styrka att en liga som påträffas med stöldgods också har begått själva stölden. Det kan därför vara svårt att få personerna straffade, menar åklagaren.

Handlar det om EU-medborgare är det dessutom sällan som domstolarna beslutar om utvisning vid den här typen av brottslighet, enligt åklagare Henrik Möller.

Detta möjliggör att stöldligorna kan fortsätta sin verksamhet utan större konsekvenser, enligt åklagaren, som också menar att den här typen av brottslighet ökat de senaste åren.

Vill få hjälp av tullen

Henrik Möller hade också önskat att tullen borde få möjlighet att stoppa stöldgods som är på väg ut ur landet, något som, enligt Tullverket, skulle kräva mycket mer resurser. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.