Sverigedemokrat i Halmstad var politiskt aktiv med full sjukpenning – kan krävas på 135 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En av Sverigedemokraternas ledande kommunpolitiker i Halmstad, Andréa Skoglund, kan tvingas återbetala hela sin sjukpenning. Efter en utredning bedömer Försäkringskassan att hon lämnat felaktiga uppgifter när hon varit sjukskriven på heltid och samtidigt varit aktiv som politiker.

Starta klippet för att se mer om hur Försäkringskassan bedömer Andréa Skoglunds politiska aktivitet och den sjukpenning hon har fått samtidigt.

Enligt Försäkringskassans utredning kände myndigheten inte till att Andréa Skoglund (SD) var politiskt aktiv och deltog i olika möten i Halmstads kommun.

Hon är bland annat ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott och byggnadsnämnden i Halmstads kommun.

När informationen kom till myndigheten genom en anmälan ströps utbetalningarna och nu vill Försäkringskassan ha tillbaka drygt 135 000 kronor. Det motsvarar hela summan som Andréa Skoglund har fått i sjukpenning sedan december 2020.

Kan vara straffbart

Att medvetet inte informera om eller ge felaktiga uppgifter till Försäkringskassan kan vara en brottslig handling. När det handlar om ersättningar i storleksordningen någon tusenlapp till ett par hundratusen klassas det som ett brott av normalgraden, vilket kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Så här kommenterar Andréa Skoglund Försäkringskassans bedömning:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.