Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erik Hellsborn (SD) står bakom motionen som vill lyfta det ”varbergska, halländska, svenska och europeiska arvet” i den offentliga konsten. Foto: SVT

Sverigedemokraterna vill stoppa provocerande konst

Uppdaterad
Publicerad

Den offentliga konsten i Varberg ska ge en positiv upplevelse och inte provocera. Detta motionerar Sverigedemokraterna om och vill därmed ändra kommunens kulturpolitik.

Det är Erik Hellsborn (SD) som står bakom motionen. Han vill att det skrivs in i kommunens riktlinjer att ”all utsmyckning ska vara av positiv snarare än provocerande slag, samt att fokus ska ligga på att lyfta fram det varbergska, halländska, svenska och europeiska arvet”.

Tror folk vill se vackra statyer

– Vanligt folk uppskattar nog snarare vackra statyer med natur-, djur- eller människomotiv än konst som är skapad för att provocera.

Han lyfter fram mensfärgade trosor och stora blå penisar som exempel på avskräckande konst från andra håll i landet.

– Var och en får gärna titta på sådant, men det ska inte bekostas av skattemedel.

Viktigt att konsten är fri

Lena Språng (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Varbergs kommun, är kritisk till förslaget.

– Jag tycker det är en farlig väg att gå. En av konstens funktioner är att vara utmanande och provocerande, och få igång diskussioner. Det är fundamentalt i ett demokratiskt samhälle att konsten ska vara fri, säger hon.

SD-ledda Sölvesborgs kommun beslutade tidigare i höst om att kommunen ska köpa in ”tidlös och klassisk konst” med anknytning till den lokala identiteten framför ”utmanande samtidskonst”.

SVT rapporterade · Stör du dig på offentlig konst? På vilket sätt?

13.28
Absolut inte! Att störa sig på konst säger mer om den personen som tar illa vid sig, än just konsten i sig. Varför måste vi bli så arga hela tiden? Det som är fult för dig, kan vara det som jag tycker är vackert. Allt ligger i betraktarens ögon. Vi ska inte ha politiker som bestämmer vad som är fult och inte. Politiker måste göra det som är deras uppdrag. Hitler gjorde samma sak. Han ville bara att klassisk konst skulle finnas i det offentliga rummet.
13.42
Nej jag störs inte! Jag är för mångfald, även inom konst.
13.42
Jag stör mig verkligen inte på offentlig konst! Men jag tycker inte om all offentlig konst, men vill inte byta ut något. Det vore tråkigt om alla tyckte om allt. Kul med grejer som gör en frågande! Konst är ju till för att väcka tankar o känslor, inte bara till att göra någon glad, även om det inte är något fel med det heller. Nej, en mix av olika sorters konst, från ”oförarglig” till ”provocerande” behövs! Och politikerna ska hålla sig på en armslängds avstånd från konsten, dvs inte lägga sig i!
13.42
Jag ’stör’ mig inte på offentlig konst, men kan tycka att den är alltför politiserad på vissa håll, t ex i tunnelbanan och på husväggar.
Då kan den ta plats på ett sätt som undantrycker andra konstnärliga uttryck.
Rent stötande motiv bör man fundera över om det är förenligt med människors rätt att slippa bli ofredade, t ex i sin närmaste omgivning där man bor.
14.05
Skattemedel ska inte användas till att provocera medborgarna.
14.05
Men konst ska ju provocera!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer