Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erik Hellsborn (SD) står bakom motionen som vill lyfta det ”varbergska, halländska, svenska och europeiska arvet” i den offentliga konsten. Foto: SVT

Sverigedemokraterna vill stoppa provocerande konst

Uppdaterad
Publicerad

Den offentliga konsten i Varberg ska ge en positiv upplevelse och inte provocera. Detta motionerar Sverigedemokraterna om och vill därmed ändra kommunens kulturpolitik.

Det är Erik Hellsborn (SD) som står bakom motionen. Han vill att det skrivs in i kommunens riktlinjer att ”all utsmyckning ska vara av positiv snarare än provocerande slag, samt att fokus ska ligga på att lyfta fram det varbergska, halländska, svenska och europeiska arvet”.

Tror folk vill se vackra statyer

– Vanligt folk uppskattar nog snarare vackra statyer med natur-, djur- eller människomotiv än konst som är skapad för att provocera.

Han lyfter fram mensfärgade trosor och stora blå penisar som exempel på avskräckande konst från andra håll i landet.

– Var och en får gärna titta på sådant, men det ska inte bekostas av skattemedel.

Viktigt att konsten är fri

Lena Språng (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Varbergs kommun, är kritisk till förslaget.

– Jag tycker det är en farlig väg att gå. En av konstens funktioner är att vara utmanande och provocerande, och få igång diskussioner. Det är fundamentalt i ett demokratiskt samhälle att konsten ska vara fri, säger hon.

SD-ledda Sölvesborgs kommun beslutade tidigare i höst om att kommunen ska köpa in ”tidlös och klassisk konst” med anknytning till den lokala identiteten framför ”utmanande samtidskonst”.

SVT rapporterade · Stör du dig på offentlig konst? På vilket sätt?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer