Till vänster Jesper Mars. Till höger en bild från ett 10-årsjubilerande ÖTILLÖ, 2015. 240 person i lag om två från 24 olika nationer deltog. Foto: ÖTILLÖ Nadja Odenhage/TT

Swimrun – vadet som blev en världssport

Uppdaterad
Publicerad

Den första swimrun-tävlingen anordnades 2006 i Stockholms skärgård. Men redan tre år tidigare såddes fröet.

– Idén var till en början huruvida det går att semestra utan båt i skärgården. Det blev till ett vad, säger Jesper Mars.

Tillsammas med brodern Mats Andersson tog Jesper Mars de första stegen – och simtagen – till vad som i dag är sporten swimrun.

– Vi kom på idén att ta oss från Utö till Sandhamn genom att simma mellan öarna. Det blev till en utmaning och vi slog vad om att sisten till Sandhamn betalar krognotan, säger Jesper Mars.

Ansågs vansinniga

Första ”loppet” genomfördes på 28 timmar, men bröderna hade då ingen aning om att vadet skulle utvecklas till en världsomspännande sport.

– Vi tyckte det var en ball idé, men vi ansågs mer eller mindre vansinniga, säger Jesper Mars.

Men multisportarna Mats Skott och Michael Lemmel fick upp ögonen för det bröderna gjorde tillsammans med Janne Lindberg och Anders Malm, ”The original four”. Första tävlingen och första ÖTILLÖ blev verklighet 2006. Nio lag tog sig 7,5 mil över klippor och en mil genom vattnet, från Utö till Sandhamn.

– Vi var med, men helt otränade och den gången kom vi inte i mål, säger Jesper Mars.

Hur jobbigt är det?

Idrottsmässigt klassas det som en av väldens hårdaste endagarstävlingar. Pratar vi ÖTILLÖ så är det ett extremt krävande, men det finns kortare och mer lättillgängliga tävlingar, säger Jesper Mars.

Ett nytt vad

I dag deltar omkring 150 lag från hela världen i tävlingen. Årligen anordnas nu omkring 500 swimrun-tävlingar världen över.

– Nu är det fler tävlingar utomlands än det är i Sverige, säger Jesper Mars.

Hur känns det att vara upphovsman till det här?

– Kul, men vi hittade på en galen grej. Det var Mats och Micke som såg att det skulle vara en tävling och har hela tiden sagt att det här kommer bli jättestort. Det är först de senaste åren som jag hajat att de har rätt, säger Jesper Mars.

Han har haft uppehåll från tävlandet i några år men nu är han på gång igen – med ett nytt vad.

– Grundutmaningen görs igen. Vi gör det för att dra in pengar till en stiftelse för att skapa naturfrämjande åtgärder i skärgården, säger Jesper Mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.