Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund i Halland, gillar idéen om ledarhästar men är osäker på om det kommer fungera. Foto: Mats Nyberg och Kristian Åkergren/SVT

Synskadades riksförbund: ”Jag tycker det låter spännande”

Uppdaterad
Publicerad

När Niklas Mattson, som är ordförande för Synskadades riksförbund i Halland, fick höras talas om Jan Johannesson och hans hästar blev han väldigt nyfiken. Han tycker idéen är spännande. Samtidigt ställer hans sig tveksam till om ledarhästar kommer kunna etablera sig i Sverige.

– Ärligt talat så skrattade jag lite för mig själv när jag blev informerad om det här. Det lät ju rätt annorlunda. Men jag tycker det låter spännande, säger Niklas Mattsson och tillägger att han tidigare hört talas om ett liknande fall i Tyskland.

Han är öppen för nya tankar och planerar nu på att stämma träffa med Jan Johannesson för att ta reda på mer om miniatyrhästarna.

Vill inte motarbeta

– Funkar det med ledarhästar för honom så är det ju positivt. Jag vill inte motarbeta det på något sätt, säger Niklas Mattsson.

Trots att han välkomnar den något ovanliga idéen känner han ändå en viss osäkerhet på om hästar kan kunna användas som ledardjur i större utsträckning.

Ifrågasätter hästens diskretion

– Jag har lite svårt att se att det skulle fungera, det vill säga att man tar med sig en ledarhäst i det offentliga rummet på samma sätt som en hund. Frågan är om hästen kan utbildas till att bli lika diskret som hunden, säger Niklas Mattsson.

Han avslutar med att nyheter ibland kan vara svåra att acceptera men att hästar som leder synskadade kanske kan bli något som samhället får vänja sig vid i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.