Persontågtrafiken påverkas av tågolyckan i Varberg. Foto: TT

Bussersättning väntar pendlare

Uppdaterad
Publicerad

Den tågolycka som inträffade i Varberg under natten till tisdagen orsakar problem i tågtrafiken. I nuläget ersätts flera sträckor med buss.

De tåg som lämnar Köpenhamn vänder i Falkenberg. För resenärer som ska resa på sträckan mellan Falkenberg och Kungsbacka är det ersättningsbussar som gäller.

– Ersättningstrafiken rullar enligt plan och det finns busskordinatorer som hjälper våra resenärer i Falkenberg, Varberg och Kungsbacka, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikations- och marknadschef på Hallandstrafiken.

Tågurspårning i Varberg

De som reser mellan Göteborg och Kungsbacka hänvisas till Kungsbackapendeln. Viskadalsbanan är helt avstängd för tågtrafik.

Klockan 11 på onsdagsförmiddagen ska ett nytt möte mellan Trafikverket och Hallandstrafiken hållas och därefter kan nya besked ges.

Godstrafiken kan rulla – och enstaka persontåg

Under onsdagsmorgonen meddelade Trafikverket att de öppnar upp ett spår för godstrafik och enstaka persontåg. Exempelvis avgick ett SJ-tåg klockan 06.40 söderut från Göteborg via Halmstad. 

– Vi öppnar upp ett spår. Men vilka persontåg som kommer att gå framöver vet vi inte just nu. Det kommer beslutas i samverkan med tågbolagen. Trafiken kommer att gå med begränsad hastighet, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

20 pendelbussar igång

Hallandstrafiken går samtidigt ut med information om att samtliga Öresundståg kommer att vara inställda på sträckan Falkenberg-Göteborg-Falkenberg fram till klockan 14 under onsdagen.

Från och med klockan 9 skall alla 20 pendelbussar vara igång och trafikera fullt och man får räkna med att det tar tid för bussarna att trafikera utmed vägen.

Räknar med en vecka

Enligt Ulrika Karlsson finns ingen säker prognos för hur lång tid återställningsarbetet efter olyckan kommer att ta.

– Man måste bygga en väg till bärgningsfordonen och tömma vagnarna. För det krävs att man borrar upp ett hål för att tömma lasten. Därefter kan man bärga tåget och sedan påbörja lagningen på spår och växel, säger hon.

Hur lång tid tar detta?

– Det vet vi inte men vi räknar med kanske en veckas arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågurspårning i Varberg

Mer i ämnet