Foto: TT

Tandläkare borrade för djupt – menade att smärta berodde på tandköttsbesvär

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar en tandläkare på en klinik i Laholms kommun. När tandläkaren borrat sönder en tandnerv avfärdades patientens smärta som tandköttsbesvär.

Efter ett akutbesök, månader senare, bedömde en annan tandläkare att tandnerven, pulpan, i tanden var död. Två tänder, som dött, fick senare opereras ut på en specialistmottagning efter svullnader ner mot halsen som riskerade att ge patienten andningsbesvär.

Borrade i tandnerven

Allt började med en årlig kontroll av en kvinna i 30-årsåldern på en klinik i Laholms kommun. Tandläkaren noterade då tre hål i kvinnas kindtänder. Hon fick tid för lagning och två av hålen var så pass djupa att behandlingen tog över två timmar.

Kvinna gjorde en tid senare återbesök och hade då stora smärtor. Trots ingreppet bedömde då tandläkaren att det berodde på inflammerat tandkött. Enligt patienten uppgav tandläkaren inte vid något av tillfällena komplikationen vid lagningen då borren hade gått ner i tandnerven.

Tandläkaren menar att dennes svårigheter med det svenska språket kan ha gjort att missförstånd uppstått.

Ivo ger kritik

Ivo menar att tandläkaren brustit i sin skyldighet att informera patienten och att vården vid återbesöket inte var tillräcklig. Även kliniken kritiseras eftersom tandläkaren fått bristande introduktion i olika rutiner.

Verksamheten har vidtagit åtgärder. Bland annat har tandläkaren påbörjat svenskundervisning och slumpvis utvalda journaler ska granskas för att säkerställa att det rör sig om en enstaka händelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer