En patient injiceras med nervgiftet Botox för att minska rynkor i pannan. Foto: TT

Tandläkare köpte nervgift – kritiseras av IVO

Publicerad

En tandläkare i Norra Halland har anmälts till Inspektionen om vård och omsorg för att ha köpt nervgiftet botox till en skönhetssalong, utan att ha rätt tillstånd till detta.

Nervgiftet Botox beställdes av tandläkaren men skulle användas i en skönhetssalong. Inspektionen för vård och omsorg kritiserar därför tandläkaren eftersom denne inte har rätt tillstånd att köpa in medlet för det syftet. Tandläkare och läkare i allmänhet kan använda botox för hälso- och sjukvård men då ska det tydligt synas i patienternas journaler.  Till exempel vid problem av muskelkramper eller vid kraftiga svettningar kan medlet användas. Nervgiftet får inte köpas in för skönhetssyfte om man inte har den specialistkunskapen, något som tandläkaren saknar.

IVO skriver att det saknades indikation på att Botox kunde användas i tandläkarens yrkesutövning.

Botox

Visa

Botulinumtoxin (Botox) är ett nervgift som har muskelavslappnande effekt och används inom sjukvården som ett muskelavslappnande medel. Det verkar genom att blockera nervimpulser i de muskler som injiceras och då minkar musklarna sammandragningar. Effekten är avtagande och försvinner efter ett antal månader.

Vanliga användningsområden:

Kramper i samband med neurologisk sjukdom, kronisk migrän, överaktiv blåsa, kraftiga svettningar.

Botox är också godkänt vid behandling av ansiktsrynkor.

Källa: IVO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer