Anders ”Tattoo-Andy” Larsson är 59 år och kommer från Oskarström. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Tattoo-Andy får mästarbrev: ”Känns jävligt bra”

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm delas mästarbrev ut varje år till framstående personer inom olika hantverkaryrken. Nytt för i år är att även tatuerare får ta emot breven. En av dem är Tattoo-Andy från Oskarström, som i dag är lite av en legendar i sin bransch.

– Det känns jävligt bra. Jag fick mitt gesällbrev i våras och nu är det dags för nästa steg. Det är kul att bli erkänd som yrkesman på gamla dar, säger Anders ”Tattoo-Andy” Larsson.

Förändring med åren

Han har varit verksam som tatuerare sedan början av 70-talet, och har haft studior i både Sverige och utomlands. Han är specialiserad på tatueringar av den äldre skolan: såsom skepp, ankare, pinuppor och rosor.

När Tattoo-Andy började sin karriär var han en av tre tatuerare i hela Sverige. I dag finns det tusentals. Men yrket har inte alltid varit erkänt.

– Det var inget yrke för 30 år sedan. När jag skulle skaffa telefonabonnemang på 70-talet frågade de efter vad jag jobbade med. På den tiden stod ens titel i telefonkatalogen. När jag sa tatuerare sa de att det inte fanns, så de fick skriva diversearbetare istället, berättar han.

Skapar trygghet

Gesäll- och mästarbrev är ett prestigefyllt kvitto på yrkesskicklighet inom hantverkarkretsar. Utdelningen arrangeras av Stockholms hantverksförening i Blå Hallen den första onsdagen i november varje år, och har gjort det sedan 1951. Den här gången får över 300 hantverkare ta emot brev. Gesällbrev delades ut till tatuerare redan 2017, men att de får ta emot mästarbrev är helt nytt just i år.

– Det är bra både för oss men även för kunderna. När de kommer till en studio och det hänger ett sådant brev på väggen vet de att det finns en kvalitetsstämpel och att personalen vet vad de pysslar med, säger han.

Ingen reglering

Tattoo-Andy tillägger att det i dag inte finns mycket som reglerar branschen, vilket kan vara ett problem.

– Vem som helst kan beställa grejer från Kina via internet och kalla sig tatuerare, förklarar han.

Tattoo-Andy är en av tolv tatuerare som får ta emot mästarbrev, men han är den enda hallänningen.

1. Ulrika Johansson, herrfrisör, Falkenberg, mästare

2. Anders Sällström, fotograf, Halmstad, gesäll

3, Anders ”Tattoo-Andy” Larsson, Oskarström, tatuerare, mästare

4. Linda Pending Utell, frisör, Vessigebro, mästare

5. Jeanette Elfström, fotograf, Åsa, gesäll

Källa: hantverkarna.se/stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.