Silvia Lupuianu och Ebba Lindström valde i sitt examensarbete att göra ett eget magasin, med fokus på kvinnliga tatuerare som framställs på ett jämställt sätt. Foto: Silvia Lupuianu

De vill förändra normen i tatuerarbranschen

Publicerad

Kvinnliga tatuerare porträtteras mer avklädda och sexualiserade än deras manliga kollegor. Ett examensarbete vid Linköpings universitet vill sätta fokus på den sneda normen.

Silvia Lupuianu och Ebba Lindström är nyutexamninerade från programmet Grafisk design och kommunikation vid Linköpings universitet (LiU).  I sitt examensarbete valde de att titta närmare på hur kvinnliga tatuerare presenteras i tatueringsmagasin.

Det första de gjorde var en sökning på nätet på tatueringsmagasin. Då dyker det upp en vägg av avklädda kvinnor i utmanande poser, medan männen är påklädda och har helt andra poser.

– Kvinnor porträtteras som passiva och blir ofta översexualiserade. Vi blev frustrerade av situationen, säger Silvia Lupuianu, som nu arbetar på en webbyrå i Norrköping.

Intervjuade kvinnor i branschen

Efter en analys av normer och hur kvinnliga tatuerare representeras i tidningar på marknaden, intervjuade de ett antal kvinnor i branschen. Därefter valde de att göra ett eget magasin med fokus på kvinnliga tatuerare som framställs på ett jämställt sätt.

– De vill bli porträtterade som aktiva yrkeskvinnor. Deras åsikter har vi använt till att göra den här tidningen, säger Silvia Lupuianu.

Silvia Lupuianu och Ebba Lindström tror att den rådande normen går att förändra om fler människor börjar att prata om det, och om ett magasin likt deras skulle produceras på en större nivå. Foto: Silvia Lupuianu

En tjej med tatuering under bysten får vara påklädd och dra upp tröjan i tidningen, istället för att följa den rådande normen som är att vara avklädd och hålla för sin byst.

– Vi hoppas att det leder till något, att det kan skapa diskussion om normkritik, säger Silvia Lupuianu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.