Taxichaufförer är både självkritiska och missnöjda efter färdtjänstkundernas kritik. Foto: TT / SVT

Taxiförarna både självkritiska och missnöjda

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera färdtjänstkunder och Hallandstrafiken kritiserat taxibolagen och chaufförerna så ger taxiförarna nu sin syn på saken. Hårda ord riktas mot Hallandstrafikens upphandlingar, men det finns också de som är självkritiska och utlovar bättring.

Boban Dragic från Halmstad har kört taxi i tio år. I dag kör han för Taxi Halmstad som ligger under huvudägaren Cabonline. Boban tycker att han och hans kollegor kämpar på bra med att hela tiden bli bättre, bland annat genom utbildningar.

Läs mer: Hallandstrafiken svarar: ”Priserna är inte för låga”

Problem med färdtjänst

– Om det är så att vissa förare är otrevliga så jobbar vi på att få dem trevligare och så att de får den där stoltheten, säger han till SVT Nyheter Halland.

Hur gör du, hur mycket hjälper du till?

– Så mycket jag kan. Jag hjälper inte bara för att jag måste utan jag känner att jag behöver det. En eller två personer ska inte få förstöra för hela branschen, det bara är så. Men vi försöker rätta till allting genom de här utbildningarna.

Kritik mot upphandlingarna

Magnus Bengtsson som kör taxi i Kungsbacka säger att han och de flesta han känner trivs med att arbeta inom taxinäringen.

– Men sedan finns det de som enbart kör för att ha ett jobb och det kan bli lite problematiskt, säger han till SVT apropå kritiken från kunder om att många förare tycks sakna en yrkesstolthet.

Han pekar i stället ut Hallandstrafikens upphandlingar som den största bidragande orsaken till att det ofta ser ut som det gör.

– Det finns bolag i dagens avtal som kommer från Skåne och Göteborg. De har ju inget intresse av att starta en depå i Halland, de är enbart med för att få enkla pengar. Jag är jättekritisk till det för det dränerar branschen, säger han.

Tror lägst bud vinner

Hallandstrafiken har nyss inlett en ny upphandling för att få fram ett avtal som ska börja gälla i juli 2018. Magnus Bengtsson tror dock att det kommer bli ”som vanligt” – att de som lägger lägst bud vinner och att de stora bolagen som till exempel Taxi Halmstad sitter lugnt i båten.

– Att företag får beröm har man inget för vid nästa upphandling för lägst bud vinner. Det spelar ingen roll om ett företag funkat bra eller dåligt tidigare, Hallandstrafiken ser ju bara att det blir billigare, säger Magnus Bengtsson.

Folke: ”Det är skandal”

Folke Svensson, en av fem delägare i Bua Taxi, har kört i 35 år. Hans företag valde att inte lägga något anbud i samband med den senaste upphandlingen 2015.

– Priserna är åt helsike. Vi körde färdtjänst och sjukresor för 360 kronor i timmen men fick det inte att gå runt. Sedan kom det in anbud från andra bolag på 270 kronor. Eftersom man kör efter tid och inte efter sträcka så tvingar ju Hallandstrafiken åkarna att köra för fort för att kunna hålla tiderna, säger Folke Svensson till SVT Nyheter Halland.

Läs också: Körde 116 km/h på 70-sträcka

Att vitena ökade så mycket efter att det senaste avtalet började att gälla i juli 2015 säger han till stor del berodde på att Hallandstrafiken höjde böterna för sen ankomst.

– Tidigare var bötena 100 kronor om man kom tio minuter sent. I gällande avtal är det bötesbeloppet höjt till 2.000 kronor. De säger att man höjde böterna för att rätta till problemet men det har ju gjort att det blir för stressigt. Det är helt ohållbart, det är skandal. Och det skulle inte förvåna mig om man höjer böterna igen, säger Folke Svensson.

Läs också: Färdtjänstförare kör 70 timmar i veckan

Han menar att de låga priserna tillsammans med böterna gör att många förare väljer bort färdtjänstkörningar för att i stället köra företags- och privatkunder.

– Klart det saknas förare när det knappt finns någon som vill köra för pengarna som erbjuds. Våra politiker på Region Halland måste ju inse att det här är fel.

”Glöm stoltheten”

En taxichaufför i Småland som heter Kenneth och som började sin karriär i Stockholm redan på 60-talet säger att det ser ut så här i hela landet.

– Bolagen vill ju väldigt gärna ha färdtjänstkörningarna. Så när de gör allt för att vinna upphandlingarna så är det mycket som lovas för låga priser, säger Kenneth och fortsätter:

– Makthavarna som köper upp körningarna måste få upp ögonen för att detta är ett problem. Glöm stoltheten, den finns inte längre. Det här kommer fortsätta drabba färdtjänstkunderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem med färdtjänst

Mer i ämnet