Projektet Team ska fånga upp särskilt begåvade elever för att kunna bevara deras kompetens in i framtiden. Robert Johansson är en av de som reser runt till olika skolor i kommunen och jobbar Foto: SVT

Team i Kungsbacka ska fånga upp särbegåvade elever

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka kommun har sedan en tid tillbaka drivit ett projekt där målet är att hjälpa och stötta skolpersonal med att hitta och stötta särskilt begåvade elever. På så sätt ska deras kompetens bevaras in i framtiden.

I Kungsbacka kommun drivs projektet Team för att kunna fånga upp särskilt begåvade elever. Totalt är det fem procent av eleverna i Sveriges skolor som är särskilt begåvade och de behöver ofta andra utmaningar än klasskamraterna för att inte tröttna, och i värsta fall hoppa av skolan.

– Det är oerhört viktigt att vi hjälper dem. Vi tappar en enorm resurs eftersom de här barnen och ungdomarna kan vara framtidens nobelpristagare, säger Robert Johansson, förstelärare i Kungsbacka kommun.

Robert Johansson, förstelärare i Kungsbacka kommun. Foto: SVT

Han är en av tre som ingår i det team som reser runt till olika skolor i kommunen. De åker dit efter att skolorna tror sig ha identifierat en särbegåvad elev.

– Jag försöker prata deras språk och ta reda på vad de är intresserade av. Det kan vara alla möjliga ämnen, som historia, filosofi eller matematik. Vi har några lektioner med eleverna men försöker samtidigt prata med lärarna på skolan, berättar Robert Johansson.

Målsättningen är att successivt fasa över utmaningen till skolorna själva som på egen hand ska kunna stötta eleverna. Genom det ska deras skolgång kännas mer positiv och meningsfull.

Projektet med teamet ska utvärderas och revideras hösten 2020.

I klippet ovan hör du Robert Johansson förklara varför projektet är nödvändigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.