”Allt i affären vet man hur det smakar – vi har glömt bort smakerna i naturen”, säger Thomas Masson. Foto: SVT

Thomas plockar och äter vilda växter ur naturen

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Masson plockar det mesta som går att äta ur naturen. Nu uppmanar han fler att ersätta varor som du kan köpa i affären och istället plocka ur skogens skafferi.

Han jobbar som biologilärare i Halmstad och fick intresset för att äta vilda växter ur naturen när han var ung. Thomas märker av ett ökat intresse i Sverige och grupper på sociala medier samlar tiotusentals medlemmar.

– Allt man hittat i affären vet man hur det smakar. Man har sin pasta och köttbit och så har man glömt bort att det finns hur många smaker som helst i naturen. Det är fler och fler som samlas i Facebook-grupper och visar upp vad de hittat, säger han.

Samlar växter med barnen

Flera gånger i veckan går Thomas ut med sina barn och plockar ätbara växter. Det menar han är ett bra sätt att få de mer intresserade av att äta grönsaker och delta i matlagningen.

– De tycker att det är jättekul. Häromdagen plockade vi ut maskrosens kronblad och gjorde marmelad. Är det någonstans man vågar testa nya saker är det ute i skogen. De får kanske gå iväg en kvart och sen berätta vad de hittat, så hjälper man dem.

Hör Thomas Masson berätta mer om sitt intresse i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.