Sebastian Larsson överklagan Kungsbacka kommuns tiggeribeslut med motiveringen att det ”kränker fritt meningsutbyte”. Foto: TT/Privat

Tiggeribeslut i Kungsbacka kommun överklagas av privatperson

Uppdaterad
Publicerad

En privatperson i Kungsbacka överklagar kommunens beslut om tillstånd för tiggeri till Förvaltningsrätten. Motiveringen är att det skulle vara ett brott mot yttrandefriheten.

Kungbacka kommuns beslut om tillstånd för passiv penninginsamling, det vill säga tiggeri, klubbades igenom för knappt tre veckor sedan. Nu begär Sebastian Larsson, boende i Vallda, att kommunens beslut ska upphävas.

– Jag tycker inte det är rätt att förbjuda tiggeri. Det är människor som tigger – inte grova brottslingar, säger han.

Namninsamling

Sebastian Larsson startade en namninsamling strax efter att beslutet tagits i fullmäktige. Han menar att det är ett brott mot yttrandefriheten och skriver i sin överklagan att inskränkan på människors rätt att be om pengar är ”en kränkning av fritt meningsutbyte”.

Nu hoppas han att namninsamlingen ska växa sig såpass stor att politikerna bestämmer sig för att dra tillbaka beslutet innan överklagan hunnit bli prövad.

– Politikerna borde gå in på sina kammare och fundera ut en lösning som hjälper istället. Att de försöker angripa problemet, och inte symptomen, säger Sebastian Larsson.

”Dags att stå upp”

Han tror att majoriteten av de som tigger inte kommer ha möjlighet att söka tillstånd, och att upprätthålla beslutet därmed skulle bli svårt.

– Polisens knappa resurser fördelas inte rätt om de ska läggas på att jaga tiggare.

Utöver att det skulle vara ett slöseri med polisens resurser, tycker Sebastian Larsson att det vore att marginalisera människor som redan har det svårt.

– Det är dags att någon står upp för sådan här skit, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.