Moderaterna i Kungsbacka vill att tiggeri kräver tillstånd hos polisen. Foto: Björn Lindgren, TT

Tillståndskrav för tiggeri i Kungsbacka framröstat

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna lade fram ett förslag om att kräva tillstånd för så kallad passiv pengainsamling, vilket innebär att de som tigger skulle behöva söka tillstånd hos polisen. Men förslaget möts av hård kritik från Centerpartiet.

I en omröstning i kommunstyrelsen lade Moderaterna fram förslaget som skulle innebära att all sorts pengainsamling måste ha tillstånd. Sverigedemokraterna och Kungsbackaborna röstade för förslaget, vilket innebär en majoritet.

– Idag krävs det tillstånd för aktiv pengainsamling, vi tycker även att det behövs för passiv. Det är mest för att vi vill veta vem som tigger var och att vi kan komma tillrätta med att det inte är organiserade ligor som ligger bakom, säger Lisa Andersson, gruppledare för Moderaterna i Kungsbacka.

Centerpartiet kritiska

De övriga allianskollegorna i kommunen håller inte med Moderaterna. Samma förslag har tidigare varit uppe i Vellinge kommun och röstades då igenom. Resultatet blev att länsstyrelsen i Skåne upphävde beslutet.

Samma sak har hänt i Eskilstuna.

– Det blir ett slag i luften. Varför ens lägga tid och kraft på detta? Länsstyrelsen i Skåne menar att det inte är förenligt med svensk lagstiftning, då kommer det inte att bli det här heller, säger Fredrik Hansson (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Kungsbacka Kommun.

Håller ni med dem i sakfrågan?

– Nej. Tiggeri är inget stort problem i Kungsbacka och att förbjuda det löser inte deras situation. Sedan borde vi tänka på hur vi hushållar med resurser. Polisen behöver prioritera andra saker, säger Fredrik Hansson (C).

”De är påstridiga på vissa ställen”

Enligt Lisa Andersson (M) så har det varit många invånare som stört sig på att det är för många tiggare.

– De har varit påstridiga på vissa ställen. Det är ett stort problem att behöva tigga och det är mycket kriminellt bakom, förhoppningsvis kan ett tillstånd skydda tiggarna från de kriminella, säger hon.

Liknande förslag i Vellinge och Eskilstuna har stoppats, hur skulle det vara annorlunda i Kungsbacka?

– Vi får se om det är genomförbart eller inte. Moderaterna är för ett nationellt tiggeriförbud, men våra försök har inte gått. Jag tycker det vore konstigt om man kan ha tillstånd för aktiv men inte passiv pengainsamling. Vi får se hur det slutar, säger Lisa Andersson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet