Just nu har en stöldvåg drabbat Halland. Foto: SVT/Polisen

Tiotal stölder på mindre än en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Bara sedan i fredags förra veckan har ett tiotal stölder av bildelar anmälts till polisen i Halland.

– Det här är en brottslighet som kommer och går, säger Anders Norberg, poliskommissarie.

Under onsdagen berättade vi att polisen i Halland gick ut och varnade för stölder riktade mot bilar av främst märket BMW på sociala medier. Tjuvarna tar sig helt enkelt in i bilarna på olika sätt och stjäl bildelar.

Sedan i fredags förra veckan, alltså inom loppet av mindre än en vecka, har man fått in ett tiotal anmälningar.

– Det här är en brottslighet som kommer och går. Vi vet sedan tidigare att det är konstellationer från till exempel Litauen, Polen och Rumänien som utför de här stölderna. Men det finns även organiserad brottslighet med bas i Sverige, säger Anders Norberg, poliskommissarie i Halland.

Bilen kan öppnas utan nyckel

Förra året skedde 123 stölder av det här slaget i Halland. Hittills i år har 12 fall stycken fall och anmälts.

Polisen har en rad tips på hur man kan skydda sig. Det handlar om självklara saker som att låsa bilen men också om var man ska placera bilnyckeln.

– Har man en nyckel som öppnar bilen när man kommer i närheten av den så bör man inte förvara nyckeln i närheten av sin ytterdörr. Det finns teknik för som gör att man kan förstärka den (signalen) och öppna bilen även om man inte har nyckeln nära bilen, säger Anders Norberg.

Vad ska man göra om man drabbas?

– Det är viktigt att man inte flyttar bilen vilket görs i många fall. Det försvårar vår brottsplatsundersökning. Låt bilen stå, anmäl det till polisen och då kan vi med våra tekniker komma dit och göra en fullständig brottsplatsundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.