Här stjäl tjuven koden till billåset med en surfplatta Foto: Från övervakningskamera

Ny teknik vid bilstölder tvingar branschen leta alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Flera bilstölder har inträffat i Jönköpings län under året där tjuvarna läst av signaler från nyckelsändare utanför ägarens hem och sedan låst upp bilen. Nu letar branschen efter alternativ till dagens bilnycklar för att få stopp på stölderna.

LÄS MER: Lyxbilar stjäls utan nyckel med ny teknik

Polisen misstänker att minst nio bilar i stulits i Jönköpings län med den här tekniken under 2017. En av stölderna inträffade på Lummervägen i Värnamo natten till den 13 september.

Tjuvarna använde något som liknar surfplattor för att fånga upp signalen från bilnyckeln. Sedan använde de surfplattan för att låsa upp bilen och starta den.

Bilen var en Mercedes-Benz där polisen uppskattade värdet till runt en miljon kronor.    

Blivit vanliga

Stölderna har blivit så vanliga att bilbranschen nu tittar på alternativ till de nuvarande nyckelsändarna.

– Vi kan gå tillbaka till en nyckel som du vrider på. Vi undersöker även alternativet med att för att signalen ska sända så måste nyckeln vara i rörelse, exempelvis att du har nyckeln i fickan, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Men borde inte ni från branschens sida varit bättre på att informera om de här riskerna?

– Det har varit ett antal inslag i både radio, TV och tidningar så de flesta känner nog till det, säger han.

Men det går att skydda sig mot stölderna. Ett sätt är att lägga nycklarna i en metallåda inne i huset eller att ställa in bilen i ett låst garage.

Inte gripit någon

Trots att stölden på Lummervägen fångades av en övervakningskamera har polisen inte lyckats gripa någon för de nyckellösa bilstölderna som skett i Jönköpings län under året.

Bertil Moldén menar att polisen runt om i landet prioriterar de här stölderna olika.

– Polisen har väl koll på hur de här ligorna opererar, men saknar resurser för att slå till mot dem. Vissa polisdistrikt har varit väldigt framgångsrika med att ta fast dem, säger han.

Håller inte med

Men polisen i Jönköping menar att det inte stämmer att de inte prioriterar bilstölderna.

– Det håller jag inte riktigt med om. Vår underrättelse och brottsamordning försöker se på helhetsbilden över hela landet och hur vi kan använda den för att jobba förebyggande, säger Tommy Thorngren, presskommunikatör på polisen Region Öst.

Han fortsätter:

– Vi vet att det här är svåra brott att utreda när de väl skett. De här bilarna förs snabbt ut ur landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.