Tjuvarna står utanför huset och fångar upp signalen från nyckelsändaren. Sedan lurar de bilen att tro att ägaren är i bilen och kan starta och köra i väg, berättar Tommy Thorngren på polisen. Foto: SVT

Lyxbilar stjäls utan nyckel med ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

På några veckor har det inträffat flera stölder av lyxiga, nya bilar i länet. Det handlar om bilar med nyckelsändare, vars signaler kan läsas av utanför huset.
– Vi kan ju se att vi den senaste tiden haft ett antal stölder där tjuvarna riktat in sig mot lite mer värdefulla bilar, säger polisens presstalesman Tommy Thorngren.

LÄS OCKSÅ: Ny stöld av lyxbil i länet

Natten mellan den 24 och 25 september stals en Mercedes Benz GLE 350D från 2016 värd 750.000 kr i Jönköping. Den 14 september stals en BMW X3 Xdrive 3.0D av 2017 års modell, värd 525.000 kr, också det i Jönköping. Dagen innan stals en Mercedes AMG GLE 63S från 2016 i Värnamo. Den bilen var värd en miljon kronor.

Det gemensamma för de här händelserna är att det är bilar i den dyrare klassen, de är nyckellösa – keyless- och tjuvarna har kunnat ta bilarna, trots att ägarna har kvar sina bilnycklar.

– Vi har haft ett par fall i Jönköping, ett i Värnamo och även ett försök i Huskvarna, berättar Tommy Thorngren.

Lurar bilen

– Vi tror att man helt enkelt fångar upp den här signalen som det här keyless-systemet använder sig av och lurar bilen att tro att ägaren är i bilen och därför kan de starta den och köra i väg.

Bilarna som stals i Jönköping och Värnamo är troligen inte kvar i Sverige. Om bilen stjäls på kvällen och ägaren upptäcker det på morgonen så kan bilen då redan vara ute ur landet – och då är polisens chanser små att lösa fallet.

– Man brukar ju så fort som möjligt försöka få bort bilen från den platsen där den är stulen. Får vi inte tag på dem den första tiden och mer eller mindre tar dem på bar gärning, så går det ganska fort innan de här bilarna har lämnat landet, säger Tommy Thorngren.

Skydda sig

Hur kan då ägaren skydda sig? Ja, helst ställa bilen i garage i stället för ute. Signalerna från den lilla nyckelsändaren når utanför huset och kan lätt läsas av så nyckelsändaren ska man INTE låta ligga i en jacka som hänger nära ytterdörren. Helst ska den ligga i en metallåda centralt inne i huset.

Det finns organiserade ligor som för ut bilar. Polisen lyckades för några år sedan stoppa en biltransport i Grännatrakten. Detta tack vare att en av de stulna bilarna hade en GPS monterad som sände ut bilens position. Biltransporten var lastad med bilar av Posche, Mercedes och Land Rover.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.