Arkivbild. Foto: Patric Söderström / TT

Tolv personer döms efter djurrättsaktivism vid minkfarm

Publicerad

Totalt tolv personer döms nu till dagsböter i Varbergs tingsrätt för händelser vid två olika tillfällen vid en minkfarm i Falkenbergs kommun. Personerna ska ha befunnit sig vid farmen i syfte att demonstrera.

Den första händelsen utspelade sig 2017 när aktivister olovligen tog sig in på området. När polis anlände till platsen stod aktivisterna utanför området och polisen genomförde ID-kontroller samt säkrade videofilmer som visade vilka som hade befunnit sig på området.

Tumult i samband med rättegång

Den andra händelsen inträffade 2019 i samband med att en rättegång pågick mot en annan aktivist. Poliser som var på plats beskriver att stämningen var hetsk, att aktivisterna ropade slagord och hade banderoller samt var maskerade. Poliserna informerade om att det rådde maskeringsförbud. Några vägrade att avmaskera sig och döms nu för brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

Drog ut på tiden

Sju personer döms för olaga intrång men ingen av dem erkänner brott. Sju personer döms för att de inte avmaskerat sig på polisens uppmaning. Några av personerna var med vid båda tillfällena.

Att rättegången dragit ut på tiden menar åklagare Klas Lundgren beror på att alla av de misstänkta, bland annat, inte dykt upp vid förhör. Några av de nu dömda närvarade inte heller vid rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.