Flera demonstrationer har den senaste tiden ägt rum utanför Falkenberg. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Minkbönder rasar mot aktivister

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens demonstrationer mot en minkgård i Glommen i Falkenberg rasar nu branschorganisationen och vill bland annat att man ser över demonstrationsrätten.

– Vi måste få en tydlig genomlysning av yttrande- och demonstrationsfriheten så den inte kan användas för den här typen av kriminella syften, att trakassera och förfölja enskilda näringsidkare, säger Johan Dalén, vd för Svensk mink.

Minkgården i Falkenberg är en av Sveriges drygt 100 minkproducenter och efter den senaste tidens demonstrationer samlades branschrepresentanter och politiker på gården i Glommen för att diskutera problemet.

LÄS MER: Aktivister demonstrerade utanför minkgård

– Jag tycker så klart att det är jätteallvarligt att företagare och verksamheter som sköter sig och håller sig inom lagens ramar utsätts för hot och trakasserier på det här sätter, säger Kristina Yngwe (C), riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet.

Kopplar samman med nazistmarsch

Kristina Yngwe tycker att det finns en gräns för vad som är acceptabelt för en demonstration.

– Det är en diskussion som jag tycker vi behöver föra och som också förs kopplat till nazistmarschen i Göteborg, vad går gräns för yttrandefrihet och demonstration? säger hon.

Det har varit demonstrationer som polisen klassat som fredliga, och sen har det varit personer som brutit sig in på gården och släppt ut minkar, är det inte farligt att dra dessa över en kam?

– Det är en fråga var man drar gränsen för vad som är en fredlig demonstration. Det var ingen som dog eller kom till skada, men det är ett systematiskt trakasseri mot en enskild företagare, säger Johan Dalén.

LÄS MER: Tusentals minkar utsläppta från farm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DEMONSTRATIONER MOT MINKGÅRD

Mer i ämnet