Foto: TT/privat

Djurrättsaktivister svarar på kritik från minkindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Systematiska hot och trakasserier, så säger branschorganisationen Svensk mink om demonstrationerna vid den omstridda minkgården i Falkenberg. Nu bemöter djurrättsaktivisterna kritiken.
– Vi delar inte bilden av att vi skulle vara hotfulla.

Efter den senaste tidens demonstrationer mot en minkgård i Falkenberg uttryckte branschorganisationen Svensk mink i veckan oro. De menar att aktivisterna utnyttjar demonstrationsrätten till att ägna sig åt trakasserier av enskilda företagare.

Djurrättsorganisationen som står bakom demonstrationerna berättar för SVT Nyheter Halland att de varit på gården ett tiotal gånger. Men de håller inte med om att det handlar om hot eller trakasserier.

– Vi anser att det är en uppenbar taktik för att stoppa djurvänner från att uttrycka sina åsikter, säger aktivisten Richii Klinsmeister och fortsätter:

– Sen är det ju en grundlagsskyddad rättighet att demonstrera. Och polisen är närvarande på samtliga demonstrationer vi arrangerat, hade vi gjort något olagligt så hade polisen stoppat oss.

LÄS MER: Minkbönder rasar mot aktivister

Minkbonden i Falkenberg ville själv inte medverka när SVT Nyheter Halland besökte gården under onsdagen. Men enligt Johan Dalén, vd för branschorganisationen Svensk mink, ska demonstrationerna ha pågått under en längre tid och blivit allt mer personliga där aktivister bland annat dykt upp hemma hos pälsföretagaren.

– Vi delar inte bilden av att vi skulle vara hotfulla, säger Richii Klinsmeister.

Djurrättsaktivisterna vid upprepade tillfällen hängt ut minkbonden med namn och bild, i hånande ordalag, på sociala medier. Organisationen publicerar även bilder från sina aktioner – där aktivisterna inte sällan är maskerade.

LÄS MER: Aktivister demonstrerade utanför minkgård

Varför maskerar ni er?

– Det är på grund av flertalet hot som riktats mot enskilda aktivister från minkfarmare och deras kumpaner. Och aktivister har hängts ut i sociala medier, säger Richii Klinsmeister.

Men att aktivisterna själva hänger ut enskilda företagare på sociala medier ser Richii Klinsmeister ingen motsättning i.

– Aktivisterna kämpar för att djuren ska leva. Så jag tycker det är en stor skillnad.

Kommenterar inte frisläppande

Tidigare i höstas bröt sig någon eller några in på minkgården i Falkenberg och släppte ut omkring 2.000 minkar, varav några dog eftersom de inte är anpassade för ett liv i frihet.

Richii Klinsmeister avvisar att det skulle vara han och hans organisation som låg bakom den aktionen.

– Vi har väl egentligen inga kommentar om det förutom att det inte är vi som ligger bakom det.

LÄS MER: Minkfarmare misshandlad och nedsprejad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DEMONSTRATIONER MOT MINKGÅRD

Mer i ämnet