Evelina Tovek tar plats i hopplandslaget i fredagens nationshoppning i Falsterbo. Foto: Privat

Tovek redo för landslaget i Falsterbo

Uppdaterad
Publicerad

Evelina Tovek är på väg att bli ett av de stora namnen inom svensk ridsport. Hopplandslaget kallade in Varbergshopparen till nationshoppningen när Malin Baryard Johnsson och Angelie von Essen fick förhinder.

– Det ska bli kul att få rida på hemmaplan och få chans i högsta ligan, säger Evelina Tovek.

Evelina Tovek befinner sig ofta på resande fot. För någon vecka sedan tävlade hon i Paris. Annars brukar tävlingarna ligga betydligt längre bort. Exempelvis i Shanghai. Just nu är det Falsterbo hemma i Sverige som gäller. Men det kan vara nog så nervöst.

– Här blir allt så stort. Det är många medier runt omkring och när man är med i laget får man stor uppmärksamhet. Jag får jobba på att hålla nere pressen och fokusera på hoppningen, säger Evelina Tovek till SVT Nyheter Halland.

LÄS MER: Baryards häst skadad – ”Ingen fara inför EM”

Hur gör du för att fokusera inför tävling?

– Jag försöker gå in i min bubbla och vara närvarande hela tiden. Sedan handlar det om att gå in på banan och inte bry sig vad som händer runt omkring. Och att lyssna vad hästen säger.

”Ska bli jättehäftigt”

Evelina Tovek anlände till Falsterbo sent på tisdagen och ägnade onsdagen åt besiktning. På torsdag ska hennes bästa häst få lite uppvärmning och på fredag drar nationshoppningen i gång.

Foto: Privat

– Det ska bli kul att få rida på hemmaplan, det är inte så ofta faktiskt. Och att få chans i högsta ligan. Jag har ju ridit i näst högsta ligan så det här ska bli jättehäftigt, säger hon.

Du har ju redan etablerat dig i ridsportvärlden, men håller på att slå dig in bland de stora namnen nu, vad har du satt upp för egna mål framöver?

– Jag vill fortsätta utvecklas i ridningen. Sedan handlar det om att stabilisera på högsta nivån och se till att befästa sig där.

Se tävlingarna i Falsterbo live på SVT

Fredag 14 juli

Nations Cup Hoppning, omgång 1 och 2:

14.15-18.00 SVT1, svtsport.se och SVT Play

Kommentator: Maria Wallberg

Expert: Lotta Björe

Lördag 15 juli

Falsterbo Derby 15.30-17.00 SVT1, svtsport.se och SVT Play

Kommentator: Maria Wallberg

Expert: Lotta Björe

Söndag 16 juli

Nations Cup Dressyr Grand Prix Special och Nations Cup Dressyr Grand Prix Kür:

10.00-13.00 SVT1, svtsport.se och SVT Play

KommentatorMaria Wallberg

Expert: Gunilla Byström

Grand Prix Final Hoppning 14.00-16.30 SVT1, svtsport.se och SVT Play

KommentatorMaria Wallberg

Expert: Lotta Björe

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.