Traktorentusiasterna Alexander Runevad och Daniel Ruderfelt mekar inför Laholms Pullingfestival 2018. Foto: SVT

”Traktorpulling verkade vettigt ”

Uppdaterad
Publicerad

I Hunnestad utanför Varberg mekas det för att hela traktorpulling-Sverige ska rulla.

– Haveri blir det, frågan är bara när, säger Alexander Runevad.

Hunnestadbon Alexander Runevad har hållit på med traktorpulling i nästan tio år. I stora drag går sporten ut på att få en traktor att dra en släde – lastad med ett antal ton – så långt som möjligt. Motståndet blir tyngre för varje meter. 

– Jag började med bilar men såg en tävling och kom fram till att traktorpulling verkade vettigt. Det finns väl ingen praktisk mening med det hela, men det är kul, säger Alexander Runevad.

Tävlar i Laholm

Tillsammans med kompisen Daniel Ruderfelt, från Väröbacka, tävlar han på olika platser i Sverige. På lördag är det dags för Laholms Pullingfestival. Men det blir trots allt inte mycket tid bakom ratten.

– Träningen består i att meka och se till att grejorna är i ordning. Testkörning och tävling är samma moment, säger Alexander Runevad.

Så man provdrar inte på åkern därhemma?

– Nej, den utrustningen har vi inte. För min del är det en del av tjusningen. Tävlingsmomentet är inte jättenoga. Jag är mer intresserad av att se om lösningarna man funderat på fungerar.

Hela traktorpulling-Sverige har fått upp ögonen för Alexander Runevads arbete i verkstaden och det är han som ligger bakom många av de delar som sitter på Sverigeelitens traktorer.

– Om någon kör sönder sin traktor på lördagen kan man räkna med ett samtal nästa vecka, säger Alexander Runevad.

”Håller med om att det ser illa ut”

I traktorpulling är det alltid full gas som gäller. Svart rök står som en pelare i luften, vilket får en och annan att höja på ögonbrynen.

– Jag håller med om att det ser illa ut. Men det handlar om att köra hundra meter. Varje traktor kör ett tjugotal drag under en hel säsong och gör av med en liter diesel på ett drag kanske. Det är inte så mycket i det stora hela, säger Alexander Runevad.

Under större delen av året står en tävlingstraktor still.

– Om man trimmar den så mycket som många har gjort i tävlingssammanhang så blir den helt obrukbar till fältarbete. Den behöver hjälp med blåslampa för att kunna starta och fungerar i stort sett bara på full gas, säger Alexander Runevad.

I klippet ovan kan du se kollegan Daniel Ruderfelt tävlingsköra och berätta om hur det är att sitta bakom ratten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.