Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som gör ogräset hönshirs till ett av världens skadligaste ogräs? Se klippet ovan för svar. Foto: Casper Sewerin/SVT

Tre frågor om: Det fruktade ogräset hönshirs

Publicerad

Hönshirs har ökat lavinartat i södra delarna av Sverige. Men varför är det egentligen så allvarligt? Hushållningssällskapet Hallands växtodlingsrådgivare förklarar i klippet ovan.

C4-gräset hönshirs är utpekat av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO som världens tredje värsta ogräs då den tar över på platsen där den växer. Sedan 2018 har ogräset spridit sig som en löpeld i de södra delarna av Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tog inte första plantan på tillräckligt stort allvar” i klippet ovan får du reda på mer hur ogräset påverkat lantbrukaren Anders Nilsson. Foto: Casper Sewerin/SVT

Hönshirs – ett av världens värsta ogräs

Växten kan bli över en meter hög.

Hönshirs är ett ettårigt vårgroende värmeälskande fröogräs som inte övervintrar. Den gror under lång tid.

En planta kan sätta många frön. I vårt klimat ger en planta 1 000–2 000 frön som kan överleva i jorden i upp till 10 år.

Frön överlever inte ensilering i 8 veckor, eller i matsmältningen hos djur som varar mer än ett dygn.

Klarar att växa både vid torrår och våta år på vattensjuk jord.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

Mer i ämnet