Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur länge till kan du se Jupiter och Venus tillsammans på himlen? Onsala rymdobservatorium ger dig svaret i klippet. Foto: Lejla Turkovic och SVT

Tre frågor om: Varför Jupiter och Venus syns tillsammans 2023

Uppdaterad
Publicerad

Polisen runt om i landet fick under onsdagen in många samtal om två mystiska ljusfenomen på natthimlen. Det handlar egentligen om planeterna Jupiter och Venus. Onsala rymdobservatorium förklarar varför de lyser så starkt på natthimlen just nu.

Det har varit samtal från oroliga inringare om mystiska flygfarkoster, om två ovanligt starka ljuspunkter och om drönare.

Ljusfenomet handlar om att planeterna Venus och Jupiter befinner sig i konjunktion. Ett fenomen där två himlakroppar ser ut att befinna sig nära varandra.

I klippet ovan berättar Eva Wirström på Onsala rymdobservatorium om varför Jupiter och Venus syns tillsammans på himlen och ger tips om var du ska befinna dig för att se dem bäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.