Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När ett ovanligt ljusfenomen uppenbarade sig på himlen fick polisen flera samtal från oroliga inringare. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Jenny Frölund

Många samtal till polisen om planeter i konjunktion: ”Inga utredningsåtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Telefonerna ringde varma hos polisen när ett ovanligt ljusfenomen uppenbarade sig på himlen. De båda ljusstarka planeterna Venus och Jupiter stod nära varandra men inringare trodde att det var annat.

– Några har trott att det rörde sig om drönare som stod stilla i luften, säger Jan Lidén RLC-befäl på polisregion Nord.

Han berättar att de tagit emot uppemot ett 30-tal samtal från oroliga inringare. Till slut gick de själva ut med ett meddelande på sin hemsida för att lugna invånarna. Samma sak gjorde poliskollegorna i andra regioner. Polisen i Örebro rapporterade om att de tog emot ett flertal samtal under onsdagskvällen ”om mystiska flygfarkoster”.

De konstaterade att det rörde sig om att planeterna Venus och Jupiter befann sig i konjunktion, vilket är den korrekta termen på fenomenet när två himlakroppar ser ut att befinna sig nära varandra då de linjerar i siktriktningen.

”Polisen kommer inte att vidta några ytterligare utredningsåtgärder avseende himlaaktiviteten”, skriver polisen på sin hemsida.

Ljusfenomenet syntes på himlen på flera platser runt om i Sverige, bland annat i Säter. Foto: Niclas Nilsson Asp

”Någon gång per år”

Jan Lidén har sin egen teori om varför så många hört av sig om ljusfenomenet.

– Jag tror att det kan ha att göra med oron i Europa och att fler därför är observanta.

Eric Stempels som är forskare vid fysik och astronomi vid Uppsala universitet säger att fenomenet inte är helt ovanligt.

– Det inträffar någon gång per år att planeter står nära varandra men i just det här fallet kanske de står närmare varandra än vanligt. Men fenomenet är helt naturligt och helt ofarligt, säger han.

Även i Örebro kunde man skåda fenomenet på himlen. Foto: Lejla Turkovic

Sågs som tecken

Eric Stempels tror att det flera orsaker till att så många reagerat just den här gången.

– Människan är inte van att titta på himlen längre och när någon ser detta och delar det i sociala medier leder det till att många fler tittar upp. Men skulle man vara ute varje kväll och vara ”ett med himlen”, som man var för länge sedan, så skulle man veta att det inträffar ganska regelbundet.

Och konjunktioner av den här typen sågs då som tecken på att något stort skulle hända.

– Det är något som imponerat på människan under väldigt lång tid, säger Eric Stempels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.