Ytterligare en person har gripits för försvinnandet i Älvsered. Sannolikheten att mannen som försvann skulle hittas vid liv bedömer polisen som liten. Foto: SVT

Tredje person anhållen för människorov i Älvsered

Uppdaterad
Publicerad

En 44-årig man greps av polisen under måndagsförmiddagen, misstänkt inblandning i försvinnandet i Älvsered.

Efter förhör under eftermiddagen är han fortsatt anhållen.

Enligt Lars-Gunnar Perlinger, biträdande chef för polisens avdelning för grova brott, har den 44-åriga mannen sedan tidigare varit anhållen i sin frånvaro. Han greps strax före lunch på måndagen, misstänkt för människorov.

Två personer är sedan tidigare häktade, på sannolika skäl misstänkta för människorov. Som SVT Nyheter Halland tidigare har rapporterat, är båda enligt polisen bekanta med den 40-åriga mannen som försvann från sin butik i Älvsered i början av maj.

LÄS MER: Häktades för kidnappning i Älvsered

Den nygripna 44-åringen förhördes under måndagseftermiddagen.

– Efter att han har lämnat sin version av vad han gjorde dagen då mannen försvann, har våra misstankar om att ett brott har skett stärkts, säger Lars-Gunnar Perlinger och tillägger:

– Det de tre olika personerna har sagt i sina förhör stärker också våra misstankar mot dem för brottet.

Den nyligen förhörda mannen hålls därför fortsatt anhållen, på sannolika skäl misstänkt för människorov. 44-åringen är enligt polisen bekant med den försvunna mannen, och även med de två häktade männen.

– Självklart finns det en koppling mellan personerna, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Fler kan gripas

Han vill inte lämna mer detaljerad information om vad som framkom under förhören, eftersom det inte kan uteslutas att fler personer grips.

Under veckan väntar fler förhör med 44-åringen, innan beslut om häktning sker under torsdagen.

– Vi ska konfrontera mannen med vissa ytterligare uppgifter, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Missing People gick skallgång efter den försvunna mannen under söndagen, men utan att hitta honom.

– Jag har fått lite information, men vi vet inte om det kan knytas till mannen, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Vilken typ av information rör det sig om?

– Saker som de har hittat, men inte vet om de har med mannen att göra.

LÄS MER: Missing People söker försvunnen man i Älvsered

Sökandet efter mannen fortsätter nu, men om det sker med Missing Peoples fortsatta hjälp eller med polisens egna resurser är ännu inte bestämt. Lars-Gunnar Perlinger bedömer sannolikheten för att mannen ska hittas vid liv som liten.

– Vi misstänker ju att han har blivit utsatt för brott och ju längre tiden går minskar sannolikheten att vi ska anträffa honom vid liv. Men det är väldigt angeläget att vi hittar honom oavsett vilken kondition han befinner sig i. Jag vill inte uttala mig om huruvida det skulle vara avgörande för hela ärendet, men vi jobbar engagerat för att hitta honom.

Susanna Espling, som är pressansvarig för Missing Peoples insats, berättar för SVT Nyheter Halland att man fortsätter sökandet. Området har delats upp i 50 segment som ska genomsökas med skallgång. Hittills har den frivilliga grupperingen hunnit med sju segment i sjöområden sydost om Älvsered.

– Det är besvärlig terräng i våtmark, så det tar tid. Vi letar runt sjöarna och tittar även om det finns något ute i vattnet, säger Susanna Espling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.