Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högerpartiernas framgångar ser inte ut att räcka till i Hylte. Bollen ligger vid Centerpartiets fötter inför styrelseförhandlingarna. Foto: SVT

Trots valframgången – osannolikt med högerstyre i Hylte

Publicerad

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna gick båda framåt i Hyltes kommunalval. KD tar återigen plats i fullmäktige och SD får två nya mandat, men ett högerstyre ser ändå svårt ut att få till.

– Vi ser positivt på att få rollen som oppositionsråd, säger Stina Isaksson (SD).

Framgångarna för partierna gjorde så att Framtid Hylte bestående av S, V, Kv och L förlorade sin majoritet i fullmäktige, koalitionen backar från 21 samlade mandat till 19.

I det nya läget sitter Centerpartiet på de avgörande stolarna i fullmäktige som vågmästarparti, de inväntar nu inbjudan från båda sidor.

Valet 2022 Halland

– Än så länge har det inte kommit någon inbjudan, vi är ödmjukt avvaktande och ser vad vi får för förslag, säger Per Henriksson (C).

Centerpartiet har klargjort att de kan tänka sig samarbete med alla, bortsett från ytterkantspartierna V och SD.

I klippet berättar SD och KD om hur de ser på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet