Fiskekompisarna Olof och Stig tycker att förslagen med färre tinor för att behålla hummerbeståndet är bra. Foto: SVT

Reglerna för hummerfiske kan ändras

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska alla fritidsfiskare få använda hälften så många tinor för att fånga hummer. Detta eftersom det svenska hummerbeståndet är rekordlågt medan intresset för att fiska hummer ökar.

Stig Lejon och Olof Eliasson brukar fiska utanför Halmstad. Bland annat fiskar de hummer, en ganska speciell upplevelse menar de. 

– Det är blött det är smutsigt det är kallt och det luktar illa. Det är ju ett litet äventyr i sig, att dra upp den här stora, svarta hummern. Det är ganska häftigt, berättar Stig.

Se hela inslaget här

Havs- och vattenmyndigheten bedömer att antalet humrar i Sverige är rekordlågt. Allt fler fritidsfiskare vill dessutom fiska hummer. Därför vill myndigheten nu göra flera förändringar i reglerna kring fisket, för att skydda beståndet.  

– Man har sett under en längre tid att hummerbeståndet har varit dåligt och blivit allt sämre. Vi har egentligen förväntat oss att det ska komma beslut kring restriktioner under en längre tid, säger Fredrik Larson som är länsfiskekonsulent i Västra Götaland. 

Förslaget: Hälften så många redskap

De förändringar som föreslås kommer gälla från fiskepremiären i år, 25 september, enligt Havs- och vattenmyndighetens remiss. Regelförslaget innebär bland annat att flyktöppningarna för humrarna ska bli större och att fiskeperioden kortas rejält – från att sträcka sig fram till 30 april, till att sluta redan 30 november för fritidsfiskarna. För yrkesfiskarna föreslås perioden sträcka sig fram till slutet av december.  

Dessutom ska alla få använda betydligt färre tinor för att fånga humrar. För fritidsfiskarna innebär det mer än en halvering, från fjorton till sex tinor. För yrkesfiskarna vill Havs- och vattenmyndigheten minska antalet tinor från 50 till 40 stycken.

Länsstyrelsen: Fullt rimliga åtgärder

Länsstyrelsen i Västra Götaland är en av de tolv myndigheter och organisationer som har fått svara på remissen från Havs och vattenmyndigheten. De ställer sig bakom förslaget och Fredrik Larson skulle bli förvånad om inte merparten av förslagen går igenom. 

– Med tanke på hur omfattande fritidsfisket är så är det fullt rimligt att man minskar så pass kraftigt på fritidsfiskets redskapsantal, säger han. 

– De flesta yrkesfiskare som jag har varit i kontakt med de tycker faktiskt det är helt korrekt och flera har själva efterfrågat åtstramningar under en längre tid. 

”Ska vara ett hållbart fiske”

Även fritidsfiskarna Stig Lejon och Olof Eliasson tycker att de här restriktionerna behövs.  

–Allting som får hummerstammen att leva vidare och ha en bra storlek är ju kanon. Man vill ju gärna att det ska vara ett hållbart fiske och att alla ska kunna ta del av den, även våra barn sen i framtiden, säger Olof Eliasson. 

– De flesta båtarna har inte fjorton tinor som det ser ut idag. Om de ska ta ner det till sex så är det mer än nog att hålla reda på där ute på hösten, konstaterar han och får medhåll av Stig.

Stig Lejon har fiskat hummer i fem år men har på den tiden märkt av både det ökade intresset för hobbyn och den sämre fångsten. 

– Vi ser en jättestor uppgång på antalet tinor och båtar som går ut härifrån på höstarna och det reagerar folk på. De tycker att det är för många som håller på nu. Det är flera av de gamla uvarna som har lagt av för att de inte tycker det är roligt längre, berättar Stig lejon. 

Handlar om upplevelsen – inte fångsten

Remissen från Havs- och vattenmyndigheten ska ha besvarats den sjunde juli, och nu väntas ett slutgiltigt besked på vad som kommer gälla framöver. 

– Vi vill hålla på med det här i många år och ska man kunna göra det så måste man ju göra detta, säger Stig Lejon.  

– Alltså vill vi ha många humrar så får vi åka och köpa dem, det är inte det som hummerfiske handlar om.

De här ändringarna föreslås

Färre redskap:

  • För fritidsfiskare sänks gränsen från fjorton till sex tinor att fånga hummer med.
  • För yrkesfiskare sänks gränsen från 50 till 40 tinor.

Kortare fiskesäsong:

  • För fritidsfiskare blir fiskeperioden från första måndagen efter 20 september kl 07.00 till den 30 november.
  • För yrkesfiskare blir fiskeperioden från första måndagen efter 20 september kl 07.00 till den 31 december.

I dagsläget får man fiska hummer fram till 30 april. Fredningstiden förlängs alltså med fyra månader.

Minimimått och flyktöppningar:

  • Carpaxlängden* för humrar ökar från åtta till nio centimeter.
  • Flyktöppningen ökas från 54 millimeter till 60.

Redskapsförbudet:

  • Ska alltid gälla en vecka innan hummerpremiären, istället för fr.o.m. 15 september kl 07:00.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

*Carpaxlängden är längden från ögonhålans bakkant till ryggsköldens bakkant

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.