Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, menar att de i dagsläget står utan resurser för att ingripa när stöldgods förs ut ur landet. Foto: TT/Tullverket

Tullen står handfallna mot stöldligorna: ”Har inga befogenheter”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har runt 80 lantbrukare i Halland blivit utsatta för stölder. Om polisen inte får tag i dem som begår brotten kan de enkelt lämna landet. För några befogenheter för Tullverkets personal att ingripa vid gränskontrollerna finns inte i dagsläget.

– Det är frustrerande för tjänstemännen att behöva släppa iväg en bil med tio båtmotorer eller maskiner, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket

I dagsläget finns det inte något förbud mot att föra ut stöldgods ur Sverige. Tullen har enbart rätt att göra så kallade utgående kontroller, det vill säga kontroller av fordon som åker ut ur landet, om man misstänker att det rör sig om smuggelgods, till exempel vapen och narkotika.

Om de däremot i samband med en utgående kontroll av misstänkt smuggelgods även hittar stöldgods så tillkallas polis.

Men hinner polisen inte komma till platsen innan färjan avgår, så måste tullpersonalen låta dem passera ut ur landet med stöldgodset. 

– Vi har rätt att hålla personer så länge tullkontrollen sker, men när den är färdig så måste vi släppa personerna, säger Jonas Karlsson.

Pågående utredning mot stöldligor

Under 2018 tilldelades Tullverket, Polismyndigheten och Kustbevakningen ett regeringsuppdrag för att öka förmågan att bekämpa organiserad tillgreppsbrottslighet som begås av internationella brottsnätverk. Utredningen ska slutredovisas i början av 2020. Jonas Karlsson sitter med i gruppen av utredare och menar att ett bra alternativ för tullen hade varit att få befogenhet att hålla kvar personer tills dess att polisen kommer.

– Nu försöker vi ju så länge det går med de befogenheter vi har. Men efter ett tag så måste vi släppa, säger han.

Ett annat alternativ som föreslås är att förbjuda utförseln av stöldgods, det skulle innebära att stöldgods faller under den nuvarande smuggellagen. Men det skulle kräva att stora resurser tilldelas tullen, då brottsutredningen även skulle hamna på deras bord samtidigt som tullen måste bibehålla nivån av kontroller på det som förs in i landet.

Åtta av tio gånger kommer polisen

Tullen lägger idag cirka två procent av tiden på utgående kontroller, oftast har de då på förhand fått tips om att kontrollera ett visst fordon. I åtta av tio fall kommer polisen när tullen ringer, även om det kan ta lång tid.

– Men de två gångerna som är kvar är två gånger för mycket, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket

LRF vill se ökade befogenheter

Även från LRF:s sida vill man att Tullverket får utökade befogenheter.

– Det måste investeras mot stöldligorna, säger Simon Göransson, som har centralt ansvar för stölder på LRF. 

Simon Göransson menar att det i dagsläget är alldeles för lätt att frakta stöldgods ut ur landet, och han anser att politikerna måste agera.

– Tullen måste få befogenheter att ingripa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.