Avfallsanläggningen Kristinehed har släppt ut stora mängder processvatten med tungmetaller i Nissan. I klippet berättar kommunikationschefen hur läckan kunnat ske. Foto: SVT

Tungmetaller släpptes ut i Nissan efter läcka

Uppdaterad
Publicerad

Avfallsanläggningen Kristinehed har släppt ut stora mängder processvatten med tungmetaller i Nissan. Det här rapporterar Hallandsposten. Och trots att Halmstad Energi och Miljö kände till att ett elektriskt filter krånglade i anläggningen pågick det i flera veckor.

– Det är pinsamt att det blivit så här. Vi tar ansvar för det här och ser till att det inte händer igen, säger Anders Bredfell, kommunikationschef på Hem.

Omkring 1000 kubikmeter, alltså en miljon liter, förorenat vatten har läckt ut i Nissan mellan mitten på juli och början av augusti. Utsläppet kommer från Kristineheds avfallsanläggning och felet grundar sig på att ett elfilter, som renar rökgaser, gått sönder, det rapporterar Hallandsposten.

Det ledde till att processvatten med höga metallhalter läckte ut i Nissan. Processvatten bildas när man bränner avfall.

Halmstad energi- och miljö kände till att filtret krånglade. Vanligtvis när ett elfilter går sönder brukar det leda till skorstensutsläpp. Men den här gången gick utsläppet ut i vattnet. Något som var helt oväntat, enligt Anders Bredfell, kommunikationschef på Halmstads Energi och Miljö.

– Så fort vi upptäckte detta så stannade vi pannan och anmälde oss själva till länsstyrelsen. Vattenmässigt är det en miljon liter, men detta är över en månads tid. Vi vill inte frånta att vi har gjort fel, men samtidigt så är det inga gigantiska utsläpp. Det är 1000 kubikmeter vatten, men det är inte 1000 kubikmeter tungmetaller, utan det är blandat med vatten.

Hur går ni vidare nu? 

– Vi tar ansvar för det här och ser till att det inte ska upprepas. Sen tycker vi att det är pinsamt. Vi är ändå ett miljöföretag. Det är klart att förtroendet kanske sjunker för oss, trots att vi verkligen gör vårt bästa, svarar Anders Bredfell.

På anläggningen återcirkuleras nu vattnet så att det inte fortsätter att rinna ut i Nissan. En del förorenat vatten har även skickats till Kumla med lastbil för att destrueras.

Nu ska Länsstyrelsen i Halland utreda vilka konsekvenser det här får för miljön. 

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.