Lina Siljegård gläds åt den ökande besöksnäringen Foto: SVT

Turismen ökar i Halland

Uppdaterad
Publicerad

728 000 gästnätter – det är det nya rekordet för hur många turister som övernattat i Halmstad på ett år.

En undersökning som gjorts av Statistiska Centralbyrån visar att antalet gästnätter på hotell, campingar och vandrarhem ökar i Hallands län. Ökningen under 2018, jämfört med 2017, uppgick i länet till knappt fem procent. Med den siffran slår Halland Sverige i stort där ökningen landade på 3,7 procent.

Ännu bättre går det för Halmstads kommun. Under 2018 noterades hela 728 000 gästnätter i Halmstads kommun. En ökning med över nio procent sedan 2017 och det bästa resultatet kommunen haft sedan gästnätter började mätas  år 2008.

Allra mest ökade de internationella gästnätterna (28 procent).

– Det är jätteroligt. Vi ser ett tydligt trendbrott från tidigare år så det är väldigt glädjande siffror, säger Lina Siljegård, tillväxtdirektör Halmstads kommun & tf VD Destination Halmstad.

Den varma och långa sommaren bidrog

Flera olika parametrar bidrog till ökningen av gästnätter i Halmstads kommun. Framföra llt hjälpte den varma sommaren till, men även evenemang som lag-VM i bordtennis och VM i styrkelyft.

– Även Kattegattledens internationella genombrott bidrog positivt, något som märktes i flera av Hallands kommuner, säger Lina Siljegård.

Räknar kommersiella boendeanläggningar

I undersökningen har till exempel gäster som bor hos bekanta, i egna stugor eller som hyrt boende via Airbnb inte kunnat räknas.

– Undersökningen ger oss en bra uppfattning om hur turistnäringen ser ut. Och när resultatet är så högt som nio procent kan vi vara ganska säkra på att vi haft en ökning, säger Lina Siljegård.

Så mycket ökade eller minskade gästnätterna i din kommun

Falkenberg: 8,8 %

Halmstad: 9,1 %

Hylte: 5 %

Kungsbacka: 2,9 %

Laholm: – 12 %

Varberg: 1,2 %

Källa: Statistiska Centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.