Foto: SVT

Tusentals företagare känner sig lurade

Uppdaterad
Publicerad

Hans Bengtsson från Haverdal är less på att bestrida kraven från Bolagsupplysningen.

Hans Bengtsson från Haverdal är en av tusentals företagare i Sverige som känner sig lurade av Bolagsupplysningen. Han hörde sig av till oss efter våra reportage där vi berättade om att hundratals företagare polisanmält Bolagsupplysningen för bedrägeri. Det handlar om utskick där det endast i finstilt text framgår att det handlar om ett erbjudande som kostar pengar. Skriver man under blanketten och skickar in den kommer fakturan på posten.

– Man får lägga mycket tid på oro för vad som ska hända, säger han.

Men har inte företagare ett eget ansvar för vad man skriver under?

– Det har naturligtvis egna företagare, men det här är rent vilseledande. Det är mycket sofistikerat utformat med logga och liten text. Man uppfattar att man kompletterar uppgifter från ett offentligt register.

Vi har tidigare varit i kontakt med Bolagsupplysningen, som är ett estniskt registrerat företag. Den vi talat med säger att det inte handlar om någon bluff och att det faktiskt står på blanketten att tjänsten de erbjuder kostar pengar.

Men tjänsten som är ett företagsregister på nätet var inte något Hans Bengtsson var intresserad av. Han är less på att bestrida betalningskraven.

– Det är frustrerande att behöva göra det. När det är något man inte vill ha, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolagsupplysningen

Mer i ämnet