Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är det största enskilda strömavbrottet vi haft inom Halmstads energi och miljö, säger kommunikatören Åsa Montan efter explosionen här vid ställverket i utkanten av Söndrum. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tusentals strömlösa i Halmstad – efter explosion

Uppdaterad
Publicerad

8 163 kunder stod utan ström efter explosionen på ett ställverk i Halmstad.
– Det är det enskilt största strömavbrottet vi har haft, sa Åsa Montan kommunikatör på elbolaget Halmstads energi och miljö.

Strax efter 22 på torsdagskvällen fick räddningstjänsten in ett larm om en brand i ett ställverk vid Hovgård i utkanten av Söndrum i Halmstad.

– När vi kom fram så brann det i isolatorn. Vi avvaktade expertis från Halmstads energi och miljö och Eon, säger Peter Stened, inre befäl vid räddningstjänsten Halmstad.

En explosion i isolatorn

Själva branden krävde ingen större insats från räddningstjänsten. Däremot gjorde det tusentals hushåll strömlösa.

– Anläggningen har två matarenheter för att förse norra Halmstad med el. När det har exploderat i den ena och brunnit så har det lett till att även den andra enheten har skadats, säger Åsa Montan kommunikatör på det lokala elbolaget Halmstads energi och miljö.

Jobbade hela natten

”Man får nog tänka sig att det tar lite tid och när jag säger lite tid menar jag flera timmar”, säger Åsa Montan, kommunikatör på det lokala elbolaget Halmstad energi och miljö, om strömavbrottet. Foto: Pressbild/Roger Larsson, Hallandsposten

Under natten har HEM gjort omkopplingar som gav strömmen tillbaka till ett antal hushåll, av de totalt 8 163 drabbade, under natten till fredagen. Men en del fick vänta ända till fredagsmorgonen.

– Den som fick strömmen tillbaka sist hade varit utan ström i nästan nio timmar, sa Åsa Montan vid midnatt.

Många hörde av sig till elbolaget och under en period låg deras hemsida ner på grund av för högt tryck.

Ställverket används för att leda över ström från Eons högspänningsledning till HEM:s lokala elnät i norra Halmstad. El till kunderna inom området leds om tills ställverket är lagat.

Det är fredagen oklart när det kan börja fungera igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer