Foto: TT Bild.

TV4 lägger ner lokala nyhetssändningar

Uppdaterad
Publicerad

TV4 lägger ner sina lokala nyhetssändningar. Det drabbar redaktionen i Halmstad.

En av redaktionerna som drabbas är den i Halmstad, som idag har sex anställda.

– Vi vet inte så mycket ännu. Men det känns ju fruktansvärt tråkigt. Det här är ju ytterligare en nedmontering av den lokala journalistiken, säger Marie Sjöberg nyhetschef på TV4Nyheterna Halland.

Personalen på TV4 i Göteborg fick på morgonen gå in på ett möte där man fick det tunga beskedet.

– Det var helt tyst i lokalen en lång stund. Det är många som mår dåligt på redaktionen, säger Jonas Lundqvist som är fackligt ombud på TV4Nyheterna Göteborg.

Han berättar att ingen hade förvarnats. Man visste att det var nedskärningar på gång, men inte alls att det skulle bli en så här drastisk förändring. Jonas Lundqvist är själv väldigt upprörd.

– Det är fullständigt idiotiskt. Dom tror inte på lokal journalistik längre. Jag upplever ju att det är det folk vill ha.

Påverkar sammhället

Vid institutionen för journalistik medier och kommunikation på Göteborgs universitet forskar man på hur journalistik påverkar samhället. Där säger man idag att TV4:s besked är ett i raden av exempel på nyhetsaktörer som bantar sina lokalsatsningar.

– I förlängningen innebär det en utarmning av perspektiv när det gäller att bevaka vad som händer i lokalsamhället, säger docent Oscar Westlund.

Oscar Weslund säger att det är beklagligt ur både ett journalistiskt och demokratiskt perspektiv.

I ett pressmeddelande skriver TV4-gruppen att totalt cirka 140 tjänster försvinner.

Dagens tablålagda lokala nyhetssändningar, som sker från 21 redaktioner och i 24 editioner, ska avvecklas.

Ett bakslag

Riksredaktionen ska samtidigt förstärkas med cirka 25 inrikesreportrar placerade på nio orter över hela landet, enligt pressmeddelandet.

Men att det trots de 25 nya inrikesreportrarna handlar om ett bakslag för lokaljournalistiken är TV4-Gruppen öppen med. ”Därmed blir detta ytterligare en i raden av neddragningar som drabbar den svenska lokaljournalistiken”, konstaterar bolaget.

– Det är ett tungt besked för medarbetarna, för den lokala journalistiken och för TV4 och Nyhetsbolaget, säger TV4-Gruppens vd Carsten Almqvist.

Läs mer om beskedet här.

Orterna som drabbas i västsverige

Enligt TV4:s planer kommer redaktionerna i Halmstad, Trollhättan, Skövde, och Göteborg att försvinna. Även om det ska finnas kvar TV4-journalister i någon form i Skövde och Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.