Klyvsågen saknade skydd för klingan, vilket gör Byggföretaget i Varberg ansvariga för att en av deras anställda förlorade tumme och pekfinger, i en arbetsplatsolycka i fjol. Foto: TT ARKIVBILDER

Två fingrar sågades av – Varbergsföretaget ansvariga

Uppdaterad
Publicerad

Klyvsågen saknade skydd för klingan, vilket gör Byggföretaget i Varberg ansvariga för att en av deras anställda förlorade tumme och pekfinger, i en arbetsplatsolycka i fjol.

Beslutet kommer från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Varbergsföretaget ska betala 150 000 kronor i böter enligt ett s.k. strafföreläggande, skriver tidningen Arbetet.

Fastnade med handsken

Det var i april förra året, när en anställd skulle kapa en träbit, som hans handske fastnade i maskinen. Handen drogs in i sågen och både tummen och pekfingret kapades av. Något som Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål alltså menar kunde ha undvikits.

Brustit i säkerhetsrutiner

Enligt strafföreläggandet har företaget brustit genom att inte se till att maskinen har tillräckligt skydd och att de anställda inte använder handskar då de använder sågen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.