Foto: TT

Två halländska kommuner kan bli ”superkommuner”

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad och Varberg har båda chansen att bli ”superkommuner”. Det är nominerade av tidningen Dagens samhälle och vinnarna utses på Stora Samhällsgalan i Stockholm den 16 maj.

Vilka kommuner har haft en utveckling i särklass de senaste åren? Vilka står särskilt väl rustade inför framtiden? Vilka är riktiga superkommuner? Det är svaren på de frågorna Dagens Samhälle söker när det utser vinnarna av Årets superkommun.

Tidningen tittar på 75 olika faktorer för att kunna utse ”superkommunerna”. Att lyfta fram goda exempel på framgångsrika kommuner som ”står särskilt väl rustade inför framtiden” är målet, enligt tidningen.

– Halmstad är en attraktiv kommun. Det är glädjande med denna uppmärksamhet som bekräftar bilden av Halmstad som en plats där du får ut mer av livet – både som invånare och besökare, säger Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Olika kategorier

Halmstads kommun är en av tre kandidater att vinna utmärkelsen ”superkommun” i kategorin städer/stadsnära kommuner, där kommuner med minst 50 000 invånare ingår. Förra året blev kommunen fyra på rankningen.

Även Varberg kan bli ”superkommun” men i kategorin småstad/landsbygdskommun. Rakingen utförs nu för fjärde året i rad.

Nominerade kommuner

Nominerade i kategorin storstadskommuner är: Mölndal, Nacka och Solna.

Nominerade i kategorin städer/stadsnära kommuner är: Halmstad, Lund och Nykvarn.

Nominerade i kategorin småstad/landsbygdskommun är: Skövde, Varberg och Ystad.

Halmstads nominering lyder: ”Västkustens sommarpärla Halmstad lockar med stränder och elva golfbanor varje sommar hundratusentals turister. Efter att ha placerat sig på fjärde plats i fjol tar sig kommunen i år till finalplats. Kommunen placerar sig över lag väl i de mätta kategorierna, men når särskild styrka inom kultur och fritid. Högskolan, som specialiserat sig på innovationsvetenskap, it samt hälsa och livsstil, bidrar till en gynnsam demografi.”

Varbergs nominering lyder: ”Varberg är, liksom konkurrenten Ystad, en kommun som förändras med turisttillströmningen på somrarna. Men i vår undersökning utmärker sig Varberg framför allt genom fina skolresultat, en välutbildad befolkning och en attraktiv -arbetsmarknad. Hade havsbadplatser varit en av kategorierna hade Varberg varit ännu mer svårslaget. Och i framtiden ska det blir mer av Varberg. Västkustbanan ska läggas i tunnel och industrihamnen flytta. På så vis görs plats för en helt ny stadsdel: Västerport.”

Källa: Dagens samhälle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.