Genevadsskolan. Foto: SVT

Två skolor riskerar att läggas ner i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

I våras pekades fyra skolor ut som nedläggningshotade i en skolutredning i Laholm. Nu vill skolpolitikerna i Laholm gå vidare med förslagen att stänga två av dem.

– Det främsta skälet är att vi vill få en högre kvalitet, säger Maria Bronelius (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I skolutredningen i våras, signerad utbildningschefen Richard Mortenlind, var det Hishultsskolan, Vallbergaskolan, Ahla skola och Genevadsskolan som låg mest risigt till.

Svårt hålla kvaliteten

Nu beslutar skolpolitikerna i barn- och utbildningsnämnden (bun) att gå vidare med nedläggningsplanerna för Ahla skola och Genevadsskolan, medan de två andra skolor stryks ur de fortsatta diskussionerna.

– Genevadsskolan är väldigt liten. Ahla skola är också ganska liten. Det är svårt att hålla kvalitet i en riktigt liten skola. Det blir för få elever för att säkerställa den behöriga personal som en skola behöver. Det blir också mycket åkande till andra skolor, säger Maria Bronelius (C).

Är det en besparingsfråga också?

– Det främsta skälet är att vi vill få en högre kvalitet. Du sparar ganska lite på en skolnedläggning, det är i princip bara lokalkostnaderna, säger Maria Bronelius.

Beslut i vår

Barn- och utbildningsnämnden har nu gett utbildningschefen i uppdrag att att fram en djupare utredning om konsekvenserna av nedläggningarna.

– Vi vill ha svara på en rad frågor. Vad kostar det? Vad det skulle spara? Vad innebär det för elever och föräldrar? Vi kommer också ha dialogmöten med vårdnadshavare på skolorna för att diskutera det här förslaget, säger bun-ordföranden.

Beslut väntas under tidig vår. Nedläggning kan bli aktuell tidigast hösten 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.