Två tonåringar misstänkta för mord

Uppdaterad
Publicerad

Två 13-åriga killar har hämtats av polisen misstänkta för mordet på en 65-årig man i Varberg.

Det var på tisdagsförmiddagen som en 65-årig man hittades död på en gård i Varbergstrakten. Polisen som larmats till platsen misstänkte i ett tidigt skede att mannen blivit mördad.

På tisdagskvällen hämtade polisen två unga killar i Göteborg och på onsdagen meddelades att de båda nu är misstänkta för mord.

Deromemordet

– Det är ytterst ovanligt att två så unga personer misstänks för ett så grovt brott som mord. Vi måste metodiskt fortsätta samla spår från brottsplatsen för att få en bild av händelseförloppet. Samtidigt håller vi förhör med pojkarna som nu är omhändertagna av socialtjänsten, säger Cecilia Bergsten, chef för grova brottsgruppen i Halland i en kommentar.

Inte straffmyndiga

Eftersom ingen av pojkarna är straffmyndig har de tagits om hand av socialtjänsten. Polisen kommer dock hålla förhör med de båda.

Enligt Hallandspolisens informatör Tommy Nyman, är det bland annat vittnesuppgifter som lett fram till att de båda pojkarna nu hämtats av polisen.

– Nu måste vi reda ut skuldfrågan och dessutom får vi undersöka om någon äldre, straffmyndig person också kan ha varit inblandad, säger han till SVT Nyheter Halland.

Oerhört ovanligt

Utan att spekulera kring fallet konstaterar Sven Granath, kriminolog och utredare vid Brottsförebyggande rådet (Brå), att det är oerhört ovanligt att barn i yngre tonåren begår dödligt våld. Det sker kanske en gång vart tionde år.

– Samtidigt händer det ibland att lite äldre tonåringar begår grova våldsbrott. Tyvärr är 15–17-åringar något överrepresenterade i fall av dödligt våld, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deromemordet

Mer i ämnet