Berendsen har tvätterier från Limnhamn i söder till Luleå i norr. Foto: Angelica Karlsson / TT

Tvätteri i Torup varslar 20 medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Berendsens avtal med Region Halland upphör i maj. Om tvätteriet inte vinner kommande upphandling kommer flera anställda sägas upp.

Berendsen varslade under torsdagen 20 medarbetare vid tvätteriet i Torup. Företagets tvätt- och textilserviceavtal med Region Halland utgör ca 25 procent av intäkterna för anläggningen.

En ny upphandling är på gång och förväntas vara klar i februari. Enligt ledningen kommer tjänsterna att avvecklas om företaget inte vinner den upphandlingen. Även inför upphandlingen för fyra år sedan var läget detsamma.

– Det är lika tråkigt var gång att behöva varsla om uppsägning, men det är så det fungerar om man följer lagen om offentlig upphandling. Avtalet med Region Halland är mycket viktigt för verksamheten i Torup, säger Håkan Olsson, regiondirektör för Berendsen Syd.

Facket önskar ”mer is i magen”

Nicklas Gustafsson är facklig ombudsman på IF Metall.

– Det är alltid tråkigt med varsel men vad jag förstår hänger det på om man vinner upphandlingen eller inte, säger han.

Det var likadant för fyra år sedan, ska det vara såhär osäkert för de anställda?

– Att förlora en hel upphandling drabbar självklart en produktion. Men jag kan tycka att man borde ha lite mer is i magen.

”Handskas med det när det väl blir ett skarpt läge”

Vid tvåtiden på torsdagen informerades personalen. Även om företaget förlorar upphandlingen menar Nicklas Gustafsson att det är alltför tidigt att säga hur många som då förlorar jobbet.

– Det är en förhandling mellan IF Metall och företaget. Vi kommer handskas med det när det väl blir ett skarpt läge. Jag hade önskat mer is i magen. Att företaget lagt varslet först när upphandlingen är klar och man har fakta. Nu gissar man i förskott,  säger han.

Företaget hyr ut och tvättar arbetskläder och andra textilier. I Torup har Berendsen funnit sedan 1980 och har idag omkring 70 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.