Foto: TT

Tvingas betala tillbaka 16 miljoner

Publicerad

Nästan 40 procent av alla som sökt bostadsbidrag i Halland måste betala tillbaka hela eller delar av bidraget retroaktivt. Bara Stockholm har lika hög andel.

– Trots våra informationsinsatser så ökar antalet återbetalningar, säger Jenny Cederborg på Försäkringskassan till tidningen Hem och hyra.

Allt fler får betala tillbaka hela eller delar av bostadsbidraget retroaktivt. Det skriver tidningen Hem och hyra. I år har över 88.000 hushåll i landet fått besked om återbetalning. Det är 36 procent av alla som sökt bidraget. Förra året var det 81.000 hushåll.

– Trots våra informationsinsatser så ökar antalet återbetalningar. Det ställer ofta till det för folk som hamnar i en oväntad skuldsituation. Det är absolut inget vi önskar och vi är inte nöjda med utvecklingen, säger Jenny Cederborg, enhetschef på Försäkringskassan till Hem och hyra.

I Halland är 2.303 hushåll återbetalningsskyldiga, vilket motsvarar 39 procent av de som sökt bostadsbidrag. Totalt rör det sig om över 16 miljoner kronor. Bara hushållen i Stockholm har högre andel med 40 procent.

Återbetalningskraven gäller från några hundralappar till tiotusentals kronor. Om man inte kan betala före den 2 maj finns möjlighet att lägga upp en avbetalningsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.