Hyrbara elsparkcyklar parkeras över trottoarer, i parker och slängs på marken. – Framkomligheten blir svår, säger Malin Karlson Gerdle, som ibland tvingas vända och ta omvägar för att komma fram. Foto: Anna Palmgren/SVT

Tvingas ta rullstolen ut i trafiken – elsparkcyklar skapar problem

Uppdaterad
Publicerad

Hyrbara elsparkcyklar som parkeras på gångvägar, i parker och slängs på marken har, liksom i flera andra städer, orsakat problem i Halmstad under sommaren. För Malin Karlson Gerdle, som är rullstolsburen, innebär det att hon kan tvingas köra ut på bilvägen för att kunna ta sig förbi.

– Det blir ju inte trafiksäkert på något sätt, säger hon.

I klippet ovan berättar Malin Karlson Gerdle om hur det drabbar henne och kommunen ger svar på hur man ska agera och vad de kan vidta för åtgärder.

I juni etablerade sig det första elsparkcykelföretaget i Halmstad. Nu finns det tre företag som tillåts ha 300 elsparkcyklar var, enligt avsiktsförklaringen med kommunen.

Uppmanar kunder till bra parkering

Företaget Tier etablerade sig i Halmstad förra veckan och menar att de dagligen får rapporter från olika platser i landet om att kunder beter sig illa med elsparkcyklarna. Får de rapporter om en felparkerad sparkcykel kan de med hjälp av personal på plats flytta på den, något som ska göras så snabbt som möjligt, enligt företaget.

För att få kunderna att parkera rätt uppmanar de till att tänka på framkomligheten och att parkera lämpligt i företagets app som används innan turen påbörjas.

– Det är såklart jättetråkigt att det inte alltid följs. Detta är ett arbete som kommer fortgå och det vi kan göra idag är att uppmana kunderna att parkera rätt och ta hänsyn till sina medtrafikanter, säger Lukas Samuelsson, nordenchef på Tier.

Varför finns det inte parkeringar? Varför vill Halmstad kommun ha elsparkcyklar och vad kan kommunen kräva av företagen? Här ger Shadab Amoor, trafikmiljöingenjör på Halmstad kommun svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.