Klicka på klippet föra att se hur problemen har sett ut i andra städer och för att höra Shadab Amoor, trafikmiljöingenjör på Halmstad kommun, berätta hur de ska förebygga problem i Halmstad. Foto: SVT

Hyrbara elsparkcyklar till Halmstad – så förberedd är kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad kan bli först i Halland med elsparkcyklar som hyrs via en mobilapp. Men efter stök och olyckor i andra svenska städer är man på sin vakt i Halmstad – och kommunen ställer nu flera krav på företaget bakom elsparkcyklarna.

Ett irländskt företag har anmält intresse och hoppas kunna starta upp verksamhet i Halmstad redan i maj i år. Men dessa hyrbara elsparkcyklar har orsakat ett problem i andra städer.

Det handlar om dumpade och felparkerade elsparkcyklar som blir ett hinder för gångtrafikanter, cyklister och inte minst synskadade. Elsparkcyklar är också inblandade i olyckor. Därför kräver kommunen hastighetsbegränsning på sex kilometer i timmen på gångfartsområden i stadskärnan i Halmstad.

Starta på klippet för att höra kommunen berätta om kraven de ställer och var företaget vill placera ut elsparkcyklarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.